Інвалідне крісло вченого Стівена Гокінга виставили на аукціон

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Інвалідне крісло вченого Стівена Гокінга виставили на аукціон

Jemal Countess / Getty Images

Особисті речі знаменитого британського вченого Стівена Гокінга, який помер 14 березня 2018 року, продадуть на аукціоні, повідомляє Associated Press .

Аукціонний дім Christieʼs виставив на торги 22 лота, зокрема одне з інвалідних крісел, наукові роботи та нагороди вченого. Одна з пʼяти копій докторської дисертації на тему «Властивості всесвітів, що розширюються», написана в 1965 році, оцінюється в $130—195 тис. Стартова ціна інвалідного крісла Гокінга — від $13 до $19,5 тис.

На торги також виставили примірник науково-популярної книги «Коротка історія часу» з відбитком пальця Гокінга і сценарій одного з епізодів мультсеріалу «Сімпсони», в якому згадується вчений. На аукціоні планують продати куртку Гокінга, в якій він знявся в документальному фільмі.

Аукціон відкритий для торгів з 31 жовтня до 8 листопада.

Стівен Гокінг — один з найбільш відомих фізиків-теоретиків у світі. Він страждав на аміотрофічний склероз, був майже повністю паралізований і говорив за допомогою синтезатора мови. Вчений вивчав походження Всесвіту, зокрема теорію виникнення світу та теорію чорних дір, а також квантову гравітацію.

Стівен Гокінг помер 14 березня 2018 року у себе вдома, у місті Кембридж. Вченому було 76 років.