160 днів до виборів президента. У США для Тимошенко найняли лобіста. У «Батьківщині» підозрюють, що це зробив Порошенко

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
160 днів до виборів президента. У США для Тимошенко найняли лобіста. У «Батьківщині» підозрюють, що це зробив Порошенко

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

У США маловідома американська компанія найняла лобіста для просування Юлії Тимошенко в місцевих медіа. Сума річного контракту — 180 тисяч доларів. У «Батьківщині» запевняють, що Тимошенко до цієї історії не причетна, і підозрюють у махінаціях президента. Ми зʼясували, хто формально оплачує піар Тимошенко і кому доручили роботу, про яку головний замовник, нібито, не просила.

У вересні цього року американська компанія Innovative Technology & Business Consulting на чолі з вихідцем з України Сергієм Красницьким взяла на роботу колишню журналістку Наомі Дектер. Згідно з документами на сайті Міністерства юстиції США, за 15 тисяч доларів на місяць вона має забезпечити медіа-підтримку українських реформ у Штатах в інтересах кандидата в президенти Тимошенко. Крім цього, Дектер має організувати інтервʼю політика та її зустрічі з аналітичними центрами, що базуються у Вашингтоні.

Кого обрали лобістом?

Медіа-консультант Наомі Дектер Мансон народилася в 1952 році. У 1974-му отримала бакалавра з англійської літератури в Єврейському Університеті Єрусалиму. З 26 років років працює в сфері публічних і кризових комунікацій та медіа-лобізму. У 2009-му вона стала одним з віце-президентів компанії Beckerman, була медіа-лобістом республіки Конго, має досвід співпраці з урядом Марокко.

Наомі Дектер Мансон.

Знайти інформацію про роботу Дектер з українськими політиками нам не вдалося, проте з Україною її повʼязує названий батько — відомий у Сполучених Штатах журналіст та політолог Норман Подгорєц. Він — син галицьких єврейських іммігрантів. Був головним редактором журналу «Коментарі» та радником інформаційного агентства Держдепу США. У 2004-му президент Джордж Буш-молодший вручив йому Медаль свободи, найвищу цивільну нагороду.

Вагу в американських політичних колах має і чоловік сестри Дектер — Елліот Абрамс. На початку нульових він допомагав радниці з нацбезпеки американського президента Кондолізі Райс. А у лютому 2017 року тодішній держсекретар США Рекс Тіллерсон просував його на посаду свого заступника. Після звільнення Тіллерсона призначенню завадив президент Дональд Трамп — він не пробачив Абрамсу критику на свою адресу на президентських виборах і відмовив.

Хто стоїть за угодою?

Не менш цікаву біографію має людина, яка найняла Наомі для лобіювання Тимошенко. 46-річний Сергій Красницький родом з Дніпра. У 1989—1994 роках він навчався у Дніпропетровському державному технічному університеті залізничного транспорту. У девʼяностих переїхав до США, а у 1999-му влаштувався в компанію CareFirst Blue Cross Blue Shield. Вона пропонує різні медичні послуги, зокрема страхування. У профілі Красницького на сайті LinkedIn вказано, що він досі працює веб-розробником. Там також зазначено, що він — консультант з інформаційних технологій та послуг. Якщо вірити американським реєстрам, Красницький жив у різних районах Балтимора — це 50 кілометрів від столиці США.

Сергій Красницький у Балтиморі.

Facebook / Sergei Krasnitski

Красницький є Managing Member компанії Innovative Technology & Business Consulting. За американськими стандартами це означає, що він власник або співвласник компанії. Сайту цієї компанії не існує. Innovative Technology & Business Consulting знаходиться в офісній будівлі в одному з віддалених районів Балтимора — Пайксвілі. Його вважають центром єврейської громади в окрузі. За адресою, що вказана в документах, зареєстровані ще щонайменше три різних компанії. Одна з них здає в оренду офіси, коворкінги та робочі місця в усьому світі. У США пропонує послуги віртуальних офісів. Зазвичай у таких офісах сидить людина, яка отримує кореспонденцію і передає її компанії-орендарю.

Щомісяця Красницький сплачує за піар Тимошенко по 15 тисяч доларів. Угода була підписана 17 вересня 2018 року, термін дії — рік. Тобто загальна сума контракту — 180 тисяч доларів. За перший місяць він розрахувався 9 вересня.

Красницький не вперше наймає лобістів нібито для піару Тимошенко. У липні цього року він підписав угоду з The Livingstone Group. Послуги компанії коштували 50 тисяч доларів на місяць. У день підписання документів на сайті міністерства юстиції США зʼявився лист від Боба Лівінгстона — представника компанії. У ньому йшлося про те, що колишня прем’єр Юлія Тимошенко збирається відвідати Вашингтон у середині липня, щоб обговорити зв’язки зі США. У листі зазначалося, що вона готова приїхати до Трампа перед його зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним, призначеною на 16 липня. Кому саме адресувався лист — з документу незрозуміло.

Тимошенко тоді заявила, що нікого для власного піару не наймала, і буде вимагати спростування цієї інформації. Проте жодних спростувань сторони угоди не зробили.

Коментуючи theБабель угоду з Дектер, депутат «Батьківщини» Сергій Власенко практично повторив слова Тимошенко: «Юлія Володимирівна нікого не уповноважувала лобіювати її інтереси у США. Наскільки мені відомо, вона не знає, хто такий цей Сергій Красницький, якого ви називаєте, і тим більше він не має жодних повноважень представляти Тимошенко». Власенко вважає, що така угода може бути спробою дискредитувати політика, і не виключає, що «це Петро Олексійович [Порошенко] робить».

Сергій Красницький на момент публікації на питання theБабеля не відповів.