Вбивство журналіста Хашоггі: у консульстві його погрожували накачати наркотиками та викрасти

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вбивство журналіста Хашоггі: у консульстві його погрожували накачати наркотиками та викрасти

Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images

Чиновник Саудівської Аравії представив нову версію вбивства колумніста Washington Post Джамаля Хашоггі, що сталося в будівлі консульства країни в Туреччині, яка суперечить попереднім поясненням. Про це повідомляє Reuters.

Відзначається, що для бесіди з журналістом до дипломатичної установи прибули 15 осіб. Вони переконували Хашоггі добровільно повернутися в Саудівську Аравію. Коли журналіст відмовився, агенти погрожували накачати його наркотиками та викрасти.

Зокрема агентство приводить діалог Хашоггі з оперативником на імʼя Махер Мутреб. У кабінеті консула, за словами чиновника, Хашоггі сказав Мутребу, що той порушує дипломатичні норми.

«Що ти збираєшся робити зі мною? Ти збираєшся викрасти мене?» — запитав Хашоггі.

Мутреб відповів: «Так, ми накачаємо тебе наркотиками і викрадемо».

Після цього колумніст почав кликати на допомогу, тоді вони намагалися затиснути йому рот, але не розрахували сили. Хашоггі задушили.

«Вони хотіли змусити його замовкнути, але він помер», — сказав саудівський чиновник Reuters, підкресливши, що журналіста вбили випадково.

Щоб приховати злочин, агенти загорнули тіло Хашоггі в килим і передали «місцевому колезі», який позбувся його. Один зі співробітників саудівської спецслужби вдягнув речі журналіста, його окуляри та Apple Watch. Він вийшов з консульства через задні двері, щоб представити справу так, ніби журналіст залишив будівлю. Речі викинули в одному з районів Стамбула.

Потім агенти написали фальшивий звіт, в якому йшлося, що вони дозволили Хашоггі піти після того, як він відмовився повертатися до Саудівської Аравії. Співрозмовник Reuters заявив, що саме на цьому звіті базувалися початкові твердження саудівської влади про те, що журналіст залишив консульство. Зараз усі 15 саудівських агентів і ще троє підозрюваних заарештовані.

Після жорсткої реакції провідних країн Заходу Саудівська Аравія назвала вбивство Джамаля Хашоггі в будівлі консульства величезною і серйозною помилкою, пише ВВС.

Разом з тим влада країни, яка до цього давала суперечливі пояснення щодо інциденту, намагається захистити від звинувачень наслідного принца Мухаммеда ібн Салмана і, як і раніше, стверджує, що він не знав про те, що сталося.

«На жаль, велика і серйозна помилка була зроблена, і я запевняю, що винні будуть притягнуті до відповідальності», — заявив в інтервʼю американському телеканалу Fox міністр закордонних справ Саудівської Аравії Ахмед аль-Джубейр.

Хашоггі зник 2 жовтня, після того як зайшов у консульство Саудівської Аравії в Туреччині. Він вирушив туди за документами про розлучення.

Турецька поліція обшукала генконсульство Саудівської Аравії в ніч на 16 жовтня. А турецькі ЗМІ заявили, що отримали аудіозапис допиту та тортур журналіста в будівлі консульства. Після чого припустили, що у вбивстві саудівського колумніста у Стамбулі брав участь генконсул країни Мухаммад Утайбі, оскільки його голос є на записі допиту. Влада Саудівської Аравії спочатку заперечувала причетність до злочину, але потім почала співпрацювати з Туреччиною і відкрила розслідування проти свого генконсула у Стамбулі.