У Чорному морі знайшли найстаріший у світі корабель. Його врятувало морське дно

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Британські вчені знайшли на дні Чорного моря непошкоджений корабель. За їхніми підрахунками, він пролежав там майже 2,5 тис. років, пише The Guardian.

23-метрове давньогрецьке торговельне судно знайшли на великій глибині з допомогою дистанційно керованого підводного апарата за 80 кілометрів від узбережжя Болгарії.

Корабель лежить на правому боці з неушкодженими щоглою, рулями, лавами для веслярів. Як стверджують дослідники, він дуже схожий на судно, зображене на відомій давньогрецькій вазі Siren Vase — експонаті Британського музею.

The British Museum

Науковці додали, що добре зберегтися судну допомогла відсутність у Чорному морі кисню на глибинах нижче 200 метрів. Вони також вважають, що ця знахідка змінить розуміння принципів суднобудування та мореплавства в стародавньому світі.

На початку жовтня в Індії археологи знайшли тисячі висічених на камені малюнків, відомих як петрогліфи. Фахівці вважають, що ці знаки підтверджують існування раніше невідомої цивілізації, а також називають їх найдавнішими з відомих науці.