Український «закон Меган». Раді пропонують створити реєстр ґвалтівників-педофілів

Дата:
Український «закон Меган». Раді пропонують створити реєстр ґвалтівників-педофілів

Косарєв Олександр / УНІАН

У Верховній Раді пропонують створити Єдиний реєстр засуджених за статеві злочини щодо дітей та підлітків і ввести хімічну кастрацію ґвалтівників-педофілів. Автори законопроекту — народний депутат Мустафа Найєм (БПП) і ще 28 нардепів — доопрацювали законопроект з урахуванням пропозицій Національної поліції та Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Про це Найєм повідомив на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, це буде українська редакція американського «закону Меган». Він підкреслив, що тільки в 2018 році жертвами подібних злочинів стали вже 617 дітей.

Що пропонують автори законопроекту?

1. Створити Єдиний реєстр засуджених за статеві злочини щодо неповнолітніх. Інформацію про злочинця будуть вносити до загального списку після рішення суду. Реєстр буде доступний керівникам прокуратур, органів досудового розслідування, прокурорам, слідчим Державного бюро розслідувань.

2. Доступ до реєстру також будуть мати керівники навчальних закладів, лікарень та інших установ, які надають соціальні послуги дітям та підліткам.

3. Збільшити термін позбавлення волі за зґвалтування з особливо тяжкими наслідками або зґвалтування малолітніх до 20 років і ввести довічне за повторне засудження (зараз від 10 до 15 років).

4. Ввести обовʼязкову психіатричну експертизу таких злочинців.

5. Уповноважити суд, після проведення вищевказаної експертизи, приймати рішення про необхідність застосування щодо обвинуваченого примусових заходів медичного характеру (наприклад, хімічної кастрації).

Що таке «закон Меган»?

У США «закон Меган» ухвалили в 1994 році. Він названий в памʼять загиблої від рук ґвалтівника семирічної дівчинки.

Злочин стався 29 липня 1994 року в невеликому містечку Хемілтон штату Нью-Джерсі. На території міського парку в деревʼяній скрині було знайдено тіло семирічної дівчинки. Пізніше слідство встановило, що перед убивством дівчинка була зґвалтована. Звали її Меган Канка. Вбивцею дівчинки виявився сусід — Джессі, раніше вже двічі засуджений за зґвалтування двох дівчаток пʼяти і семи років. Ці факти шокували громадськість. Батьки Меган очолили протест з вимогою внести зміни до законів штату, що дозволяють суспільству мати доступ до інформації про педофілів-ґвалтівників.

Через 89 днів протестів штат Нью-Джерсі затвердив таку норму. Ще через два роки аналогічний закон прийняв Конгрес США та підписав Білл Клінтон, після чого він став обовʼязковим для всіх штатів.