«Наші гроші»: Заступник голови СБУ Семочко збрехав в інтервʼю каналу ZIK не менше семи разів

Дата:
«Наші гроші»: Заступник голови СБУ Семочко збрехав в інтервʼю каналу ZIK не менше семи разів

Заступник голови Служби зовнішньої розвідки СБУ Сергій Семочко збрехав і маніпулював інформацією в інтервʼю телеканалу ZIK не менше семи разів. Про це заявляють автори програми «Наші гроші».

З чого все почалося?

Журналісти програми «Бігус.Інфо» 2 жовтня опублікували розслідування, у якому йдеться, що сімʼя Сергія Семочка має нерухомість вартістю понад 200 млн грн, а деякі родичі — громадянство Росії. На підставі цього розслідування СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «державна зрада».

Що сказав Семочко в ефірі ZIK?

16 жовтня в ефір каналу ZIK у межах програми військових розслідувань «Стежками війни» вийшло інтервʼю Семочка. Він заявив, що журналісти «Бігус.Інфо» маніпулювали фактами в розслідуванні про його майно та громадянство родичів. За словами Семочко, у його дружини — Тетяни Лисенко — був туристичний бізнес у Криму, після анексії півострова Росією його продали, і це дозволило придбати нерухомість під Києвом. Заступник голови СБУ заявив, що ні в нього, ані в дружини немає російського громадянства.

7 фактів неправди за версією журналістів «Наших грошей»

1. Паспорт. Журналісти переконані, що демонстрація Сергієм Семочком українського паспорта його дружини Тетяни Лисенко не спростовує наявність у неї російського. Автори програми заявили, що паспорт саме з таким номером, на її імʼя та з її датою народження видавався офіційними органами РФ, документу було присвоєно російський індивідуальний податковий номер.

2. Зміна громадянства. Заява Семочка про «автоматичне» отримання російського паспорта жителями Криму журналісти назвали «відвертою нісенітницею». Для того, щоб оформити паспорт громадянина РФ, треба особисто звертатися до уповноваженого органу, заповнювати заяву та подавати документи. Автори програми нагадали, що українського політвʼязня Олега Сенцова досі в російських документах органів зазначають громадянином України, і російська сторона не може продемонструвати ні копій, ні вихідних даних якогось російського паспорта.

3. Податковий номер. Неправда стосується російського ідентифікаційного номера. Зазначено, що індивідуальні податкові номери в Росії, на відміну від України, отримують «автоматом» не всі громадяни, а ті, хто стикаються з офіційним оподаткуванням

4. Будинок. Заява про те, що будинок дружини куплений на гроші від продажу її бізнесу в Криму — неправда. За даними розслідувачів, будинок у Козині Тетяна Лисенко придбала за півроку до продажу турфірми — у лютому 2016 року, а турфірма змінила власника в жовтні 2016 року.

5. Автомобіль. Заява Семочка про машину, яка нібито перебуває на балансі Служби зовнішньої розвідки, має низку невідповідностей. Семочко користувався автомобілем ще коли офіційно був працівником СБУ. Також номерні знаки частково збігаються з роком його народження.

6. Вертоліт і селфі. Семочко стверджував, що йому не належить і з ним не повʼязаний вертоліт, з яким часто фотографувалися діти його дружини, і назвав припущення журналістів «елементом маніпулювання». Журналісти аргументують свої висновки тим, що діти Лисенко публікували різні світлини з одним і тим же вертольотом мінімум три рази за три роки. Його бортовий номер UR-ICH.

7. Спецагенти. Семочко впевнений, що «маленька команда журналістів НЕ здатна фіксувати життя високопосадовця СБУ протягом року, щоб це не було якимось чином видно або не видно». Розслідувачі запевняють, що з цією програмою в частині зйомок працювали: один журналіст, два оператори та два водії, причому, враховуючи потреби інших журналістів програми — по черзі. Усі зйомки зроблені без використання спеціальних ресурсів.

Інтервʼю Сергія Семочка телеканалу ZIK викликало резонанс у медіатоваристві. У соцмережах його назвали підготовленим заздалегідь, а журналіст Олександр Мамай, який розмовляв із Семочком, заявив, що йому було «огидно». У звʼязку з цим телеканал ZIK опублікував офіційне пояснення і заявив, що один із головних розвідників країни «сам звернувся до редакції з пропозицією ексклюзивного інтервʼю».