«Рішення про автокефалію прийнято, надати Томос буде простіше». Помічник Варфоломія впевнений, що всі церкви визнають автокефалію УПЦ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Рішення про автокефалію прийнято, надати Томос буде простіше». Помічник Варфоломія впевнений, що всі церкви визнають автокефалію УПЦ

Massimo Valicchia / NurPhoto via Getty Images

Помічник Вселенського патріарха єпископ Макаріос Христопольський впевнений, що з часом усі помісні церкви визнають автокефалію Української православної церкви. Про це він сказав в інтервʼю «Укрінформу».

Макаріос підкреслив, що найскладніше для Вселенського патріархату було прийняти рішення про автокефалію УПЦ, а надати Томос буде значно легше, і Варфоломій «зробить усе в свій часʼʼ».

«Я впевнений, що на початку будуть труднощі, але зрештою ми переконаємося в тому, що всім рухає добра воля. Я впевнений, що й інші Церкви з часом визнають Автокефальну Церкву України», — зазначив він. Єпископ додав, що Константинополь не буде втручатися у внутрішнє життя УПЦ за виключенням випадків, коли питання виходять за межі компетенції Помісної церкви.

Макаріос вважає, що рішення про автокефалію вже допомагає залагодити розкол між українськими церквами: Українську православну церкву Київського патріархату та Українську автокефальну православну церкву «відновили в канонічності», і вони домовляються про обʼєднання.

Він також сподівається, що митрополит Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій і його ієрархи «з мудрістю поставляться до нових змін».

15 жовтня Синод Російської православної церкви перервав усі звʼязки зі Вселенським патріархатом, оскільки не визнає скасування Константинополем акту від 1686 року про підпорядкування Київської митрополії Московському патріархату.