Pro Dignitate Humana. Польща нагородила Олега Сенцова премією за людську гідність

Дата:
Pro Dignitate Humana. Польща нагородила Олега Сенцова премією за людську гідність

Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej

Польща нагородила засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова відзнакою Pro Dignitate Humana («За людську гідність»). Про це повідомив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним.

«Польща прийняла рішення вручити Олегу Сенцову нагороду Pro Dignitate Humana», — сказав Чапутович.

Клімкін наголосив, що режисер удостоєний нагороди не тільки тому, що він є політичним вʼязнем, але й оскільки метою його голодування було звільнення всіх політичних засуджених українців у Росії.

Dignitate Humana — це щорічна премія, заснована колишнім міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським у 2012 році. Її присуджують за правозахисну діяльність, а також за стійку позицію в захисті прав людини та поваги до людської гідності. Премія передбачає нагороду в розмірі 100 тис. злотих (близько 750 тис. грн), які лауреат може спрямувати на гуманітарні проекти.

Також передбачають, що саме Олег Сенцов отримає премію імені Сахарова, яку вручає Європарламент (переможця оголосять 25 жовтня, а церемонія вручення відбудеться 12 грудня в Страсбурзі). Про це написав у Twitter брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Юзвяк. «Як я розумію, його кандидатуру підтримає фракція консерваторів і реформістів Європи (ECR) та Альянс лібералів і демократів Європи (ALDE) разом з Народною партією Європи (EPP), яка його номінувала», — написав він.