Прокуратурі Швейцарії дозволили видати ордер на арешт двох росіян. Їх підозрюють у шпигунстві за Всесвітнім антидопінговим агентством

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Правоохоронні органи Швейцарії почали кримінальне переслідування двох росіян, яких підозрюють у шпигунстві, пише Neue Zürcher Zeitung.

Підозрювані — Олександр Моренець та Євген Серебряков, члени спеціального підрозділу Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ. Їх звинувачують у шпигунстві за Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) у вересні 2016 року в одному з готелів Лозанни.

Як пише газета, кримінальну справу порушили у березні 2017 року, ґрунтуючись на даних швейцарської розвідки. У кінці серпня Федеральна прокуратура попросила в уряду дозвіл подати в суд на підозрюваних.

Отриманий дозвіл дозволяє прокуратурі накладати обмежувальні заходи на російських шпигунів. Але, як передає Neue Zürcher Zeitung, через політичний характер справи міжнародний ордер на арешт виключається. Але прокуратура може видати національний ордер на арешт.

4 жовтня Міністерство юстиції США опублікувало імена сімох співробітників російського ГРУ, яких звинувачують у кібератаках і незаконному зборі даних по всьому світу. Це Олексій Моренець, Євген Серебряков, Іван Єрмаков, Артем Малишев, Дмитро Бадін, Олег Сотников та Олексій Мінін.

Чотирьох з них, зокрема Моренця і Серебрякова, влада Нідерландів вислала у квітні . Їх звинуватили у спробі проникнути в систему Організації із заборони хімічної зброї і вкрасти документи про розслідування катастрофи MH17.