Сімʼя вбитого на Донбасі італійця вимагає від України 500 тисяч євро. У його загибелі звинувачують військового Нацгвардії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Сімʼя італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі, який загинув на Донбасі, вимагає від України €500 тис. компенсації, повідомляють «Українські Новини».

Інформація про цей позов є в проекті розпорядження Кабінету Міністрів, яким володіє агентство. Цим розпорядженням уряд дозволив Міністерству юстиції знайти юридичну компанію, яка буде представляти Україну у справі за позовом родичів фотожурналіста.

Про що мова?

31 липня суд міста Павія (регіон Ломбардія, Італія) почав розглядати цивільний позов родичів Роккеллі проти України. Суд пояснив своє рішення тим, що Україна зобовʼязана в межах Женевської конвенції захищати цивільне населення в зоні конфлікту.

Позивачі вимагають відшкодувати збитки родині Роккеллі, а також Національній федерації ЗМІ Італії, асоціації журналістів Ломбардії та асоціації журналістів-фрілансерів Cesure Lab, які приєдналися до судового процесу.

Разом з тим, у документах ідеться про те, що Служба безпеки України розслідує загибель Роккеллі. Але обставини злочину неможливо встановити через те, що місце події оглянули тільки через 6 місяців після вбивства. Тим паче, невідомо, де медексперт, який проводив розтин, а також документи з результатами медичної експертизи.

Хто такий Роккеллі і до чого тут український військовий?

Андреа Роккеллі був фотокореспондентом, який працював у гарячих точках. 24 травня 2014 року в селі неподалік від Словʼянська через мінометний обстріл Андреа Роккеллі і його російський напарник Андрій Миронов загинули.

30 червня 2017 року поліція затримала українського військовослужбовця Віталія Марківа в Болоньї, куди він приїхав провідати матір. Його звинуватили в причетності до цих смертей. Сам Марків на той час був заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії імені генерала Сергія Кульчицького.

Пізніше в листі до міністерства внутрішніх справ Італії глава МВС України Арсен Аваков пояснив, що у Марківа не було особистих мотивів вбивати італійського журналіста. Крім того, Нацгвардія в травні 2014 року не мала на озброєнні мінометів та іншої зброї такого масштабу і потужності, які могли спричинити загибель фотокореспондентів. Також Аваков додав, що Марків перебував за декілька кілометрах від місця вбивства Роккеллі.

У листопаді 2017 року суд відмовився змінити Марківу запобіжний захід, тому він досі перебуває під арештом у Павії.