Холодницький підписав подання на зняття недоторканості з нардепа Березкіна

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Холодницький підписав подання на зняття недоторканості з нардепа Березкіна

Фото з сайту народного депутата Станіслава Березкіна

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький передав генеральному прокурору Юрію Луценку подання про зняття недоторканості з депутата Верховної Ради Станіслава Березкіна (група «Воля народу»). Про це Холодницький написав у Facebook.

Він пропонує, щоб Луценко надав Раді подання і попросив згоди на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності та його арешт. Березкіна, його рідних і бізнес-партнерів підозрюють у привласненні $20 млн Ощадбанку. Підозру йому підготували за статтями «організація злочину», «заволодіння майном», «легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом» і «службове підроблення» (ст.27, ст.191, ст.209 та ст.366 Кримінального кодексу). У цій справі вже затримали сина нардепа Максима.

Загалом у справі затримали та повідомили про підозру 10 особам. Цих людей підозрюють у тому, що в вересні 2013—січні 2014 вони привласнили кредит, який видав Ощадбанк.

Схема була такою: співробітники приватного акціонерного товариства «Креатив» відкрили кредитну лінію в Ощадбанку на $20 млн (приблизно 160 млн гривень на той момент). Після видачі кредиту 16 січня 2014 року бенефіціарні власники групи «Креатив» перерахували гроші на рахунки компаній-нерезидентів в Белізі і Швейцарії під виглядом виконання контрактів з поставки тропічної олії, хоча насправді її не постачали. У подальшому на ці кошти власники групи «Креатив» придбали корпоративні права компанії «Чорноморгідрозалізобетон», а частину коштів використали на власні потреби.

При цьому кредитну лінію відкрили з порушенням вимог кредитної політики Ощадбанку, бо він не був забезпечений заставою. Через участь в оборудці затримані два чинних і один колишній працівник Ощадбанку (у тому числі заступник голови правління), пʼять колишніх працівників групи «Креатив», а також оцінювач та син нардепа.

Прокурори САП просять суд арештувати всіх затриманих з альтернативою внесення застави від 5 до 150 млн. грн залежно від ролі кожного з учасників.