Філарет сподівається, що три лаври Московського патріархату об’єднаються з Єдиною українською церквою

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Філарет сподівається, що три лаври Московського патріархату об’єднаються з Єдиною українською церквою

Гонтар Володимир / УНІАН

Києво-Печерська, Почаєвська та Святогірська лаври мають добровільно вирішити, що вони приєднуються до Єдиної української автокефальної православної церкви, заявив глава УПЦ Київського патріархату Філарет в ефірі «Українського радіо».

«Ми віримо в те, що ченці-українці оберуть українську православну церкву. Тому що не може бути, щоб українська святиня знаходилась у підпорядкуванні Москви. Ніякого [суду чи захоплення] не буде», — сказав він.

За словами Філарета, лаври самі повинні вирішити: належать вони до московської чи української церкви.

«Ми не будемо брати участі в обранні тією чи іншою парафією української церкви чи російської. Вони самі повинні визначитись і до нас звернутися», — наголосив він.

Нагадаємо, що два храми Української православної церкви Московського патріархату подали позов до Верховного Суду. Вони просять визнати незаконним звернення Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії українській церкві.

11 жовтня на засіданні Синоду в Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Українській православній церкві. Константинопольський патріархат зняв анафему з глав УПЦ КП і УАПЦ. Він також вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков та обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.

15 жовтня Російська православна церква провела в Мінську Синод і повністю розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом через підготовку до надання автокефалії Українській церкві.