NYT: Китай і Росія прослуховують телефон Трампа. Вони використовують його розмови для впливу на політику США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
NYT: Китай і Росія прослуховують телефон Трампа. Вони використовують його розмови для впливу на політику США

Пресслужба президента російської федерації

Журналісти The New York Times зʼясували, що президент США Дональд Трамп нехтує попередженнями американських спецслужб про те, що його iPhone регулярно прослуховують розвідки Росії та Китаю.

Журналісти відзначили, що всього у Трампа є три iPhone, два з них були налаштовані Агентством національної безпеки, а третій нічим не відрізняється від мільйонів смарфонів Apple, якими користуються по всьому світу. Спецслужби США встановили, що Росія і Китай прослуховують дзвінки і перехоплюють повідомлення американського лідера іноземним чиновникам.

Співрозмовники видання пояснили, що Китай хоче використовувати отриману інформацію для того, щоб змінити хід торгової війни з США. Китайська сторона вивчає, кому зі свого оточення Трамп довіряє і які аргументи на нього впливають.

Китайські спецслужби, як пише газета, склали список людей, з якими Трамп регулярно розмовляє, щоб використовувати їх для впливу на американського президента. У ньому значаться глава інвестиційної компанії Blackstone Стів Шварцман і екс-керівник мережі казино в Лас-Вегасі Стів Уїнн. Китайські підприємці передають їм необхідну інформацію, яка, як вони припускають, повинна дійти до Трампа.

Адвокат Уїнна відмовився від коментарів, заявивши, що його клієнт вийшов на пенсію, а представник Шварцмана повідомив, що бізнесмен виступав як посередник для врегулювання гострих питань між США та Китаєм.

У той же час, за словами джерела The New York Times, російські спецслужби «працюють не так витончено», як це робить китайська розвідка. У США це пояснюють тим, що Трамп із симпатією ставиться до президента Росії Володимира Путіна.

У кінці вересня Трамп оголосив, що вводить нові мита на китайські товари на суму $200 млрд. Вони набудуть чинності 24 вересня на рівні 10% до кінця року, а з 1 січня 2019 року зростуть до 25%. Пізніше уряд Китаю заявив про введення мит у відповідь. Ставки будуть такими ж самими, сума мит складе близько $60 млрд.