У Чорноморському порту гинуть 300 овець. Фура з тваринами застрягла на митниці через бюрократію

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
У Чорноморському порту гинуть 300 овець. Фура з тваринами застрягла на митниці через бюрократію

Christopher Burns / Unsplash

300 овець майже два тижні перебувають замкнутими в фурі на митниці в морському порту Чорноморська. Тваринам не дають води та їжі. Близько півсотні з них уже загинули.

Про це повідомила «Громадському радіо» власник овець, керівник підприємства «УКРАНІКСКАР» Олена Севинч. За її словами, вантаж з вівцями вона відправила в Туреччину, але там їх не прийняли і відправили назад. В Чорноморськ фура прибула 12 жовтня, з тих пір тварини перебувають у порту. Їх не дозволяють ввезти в Україну.

«Є заборону на їх ввезення в Україну. Поки ми не знаємо, що з ними робити. Є велика ймовірність того, що їх відправлять на утилізацію. Оскільки таку можливість передбачає законодавство. Спираючись на закон, вони кажуть, що всі тварини, імпортовані з Туреччини, підлягають утилізації. Поки офіційного рішення про це у мене немає», — сказала директор.

За словами Севинч, теоретично тварин можна годувати, але поїти можливості немає. Від поганих умов і виснаження вже загинули близько півсотні особин. Точну цифр Севинч назвати не змогла, оскільки фура трирівнева, і на верхні поверхи доступу немає.

Прес-секретар Одеської митниці Олена Гусєва заявила, що 3 жовтня фура з вівцями пройшла митне оформлення в Україні, 6 жовтня її відправили на поромі до Туреччини, але там тварин не прийняли і, не назвавши причин, повернули в Україну. В Чорноморськ фура повернулася 12 жовтня.

За словами представниці митниці, фуру можна повернути в Туреччину і знайти нового покупця для овець. Другий варіант — знищення тварин. «За моєю інформацією, єдиний полігон для знищення тварин — у зоні дії Вінницької митниці», — пояснила прес-секретар.

Керівник підприємства «УКРАНІКСКАР» зазначила, що в першому випадку все одно необхідно ввезти тварин в Україну, відправити на ферму, поставити на експортний карантин і переоформити документи. Другий варіант також поки неможливий через відсутність дозволу на перевезення тварин у Вінницю.

Задля тимчасового вирішення проблеми 26 жовтня в порту Чорноморська обіцяють облаштувати спеціальний майданчик для овець, випустити їх на свіже повітря та погодувати.