Часопис Foreign Policy прибрав з інтервʼю Хуга слова про відсутність доказів присутності Росії на Донбасі. Хуг назвав це «непорозумінням»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Часопис Foreign Policy прибрав з інтервʼю Хуга слова про відсутність доказів присутності Росії на Донбасі. Хуг назвав це «непорозумінням»

Фото УНІАН

Видання Foreign Policy прибрало з інтервʼю заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександра Хуга слова про те, що місія не бачить доказів присутності російських військ на Донбасі.

У кінці інтервʼю видання додало приписку, повідомивши, що вилучило цю заяву, оскільки «вона не відображає тієї думки, яку Хуг хотів висловити». Foreign Policy також зазначає, що в інтервʼю заступник голови місії перерахував факти і спостереження, які зафіксували спостерігачі.

У коментарі «Радіо Свобода» Хуг пояснив це все «непорозумінням». «Виникло непорозуміння, яке згодом було уточнено, і вже видана нова версія цієї статті», - розповів він.

Заступник голови місії пояснив, що не може говорити про наявність чи відсутність якихось доказів, «оскільки місії ОБСЄ в Україні доручено встановлювати і звітувати про факти». «Ми не робимо ніяких висновків на основі цих фактів, а також не надаємо доказів. Факти, викладені в наших звітах, говорять самі за себе. Особливо ті, про які було згадано в моєму інтервʼю журналу Foreign Policy», - сказав Хуг.

Що сказав Хуг?

«Якщо питання в тому, що ми бачили на місцях, то ми не бачили прямих свідчень», — сказав Хуг, відповідаючи на питання про присутність російських військовослужбовців на Донбасі.

Але далі в інтервʼю він перерахував низку таких свідчень, які зафіксувала місія. «Ми бачили, як автоколони виїжджають та вʼїжджають в Україну ґрунтовими дорогами серед ночі в місцях, де офіційних пунктів перетину кордону немає ... Бачили деякі конкретні різновиди озброєнь, які ми докладно описували, включаючи устаткування для радіоелектронної боротьби», — розповів заступник голови місії ОБСЄ.

Він також розповів, що члени місії спілкувалися з полоненими, яких затримали ВСУ. Ті зізнавалися, що є військовослужбовцями Збройних сил Росії і воюють в Україні за принципом ротації. «Ми бачили людей з розпізнавальними знаками Російської Федерації, але ви можете такі куртки купити де завгодно», — заявив Хуг. Він також додав, що спостерігачі ОБСЄ бачили розпізнавальні знаки не тільки РФ, але й Німеччини, Іспанії та інших країн.

12 жовтня місія ОБСЄ повідомила, що на Донбас із Росії вʼїхала колона військових вантажівок із зенітної установкою. 13 серпня спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер повідомив, що колони військових вантажівок з Росії вночі вʼїжджали в Україну і поверталися назад ґрунтовою дорогою, в обхід прикордонно-пропускних пунктів.