Глава УПЦ КП Філарет: Дата собору православних Церков залежить від Вселенського патріарха

Дата:
Глава УПЦ КП Філарет: Дата собору православних Церков залежить від Вселенського патріарха

Мусієнко Владислав\УНІАН

Дата проведення Обʼєднавчого собору православних церков в Україні залежить від рішення Вселенського патріарха Варфоломія. Про це заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет на брифінгу.

«Дату скликання собору назвати не можу, бо це залежить від Вселенського патріарха, сподіваємось, що найближчим часом», — сказав патріарх.

За його словам, на Собор зберуться єпископи трьох церков. «Це будуть єпископи Київського патріархату — більше 40 осіб, автокефальної церкви — 12 єпископів і мінімум 10 єпископів Московського патріархату. На Соборі буде зафіксовано обʼєднання трьох церков у Єдину помісну церкву», — додав Філарет.

На Соборі також буде обрано предстоятеля Єдиної української православної церкви та прийнято єдиний статут.

Перехід храмів Московського патріархату в Єдину помісну церкву буде вирішуватися простим голосуванням, додав Філарет. Цей процес може бути тільки добровільним.

«Якщо дві третини парафії вирішать, що храм буде переходити на українську церкву, то храм разом з парафіянами переходить в українську церкву. Якщо дві третини не набереться — все залишиться так, як є», — пояснив патріарх УПЦ КП.

11 жовтня на засіданні Синоду в Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Українській православній церкві. Константинопольський патріархат зняв анафему з глав УПЦ КП і УАПЦ. Він також вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков та обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.