Польські леви на львівському цвинтарі спровокували дипломатичний скандал

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Польські леви на львівському цвинтарі спровокували дипломатичний скандал

Artur Widak / NurPhoto via Getty Images

Вимога депутатів Львівської облради демонтувати з польського військового меморіалу на Личаківському цвинтарі скульптури левів обурила поляків, повідомляє Zaxid.net.

Що це за леви?

Дві скульптури левів встановлені на Личаківському кладовищі у Львові, коло польського військового меморіалу («Цвинтар орлят»). Вони стояли біля меморіалу ще у XX сторіччі, потім були демонтовані, а повторно їх встановили у грудні 2015 року.

В оригінальному вигляді на щитах левів містились написи: «Тобі, Польще!» та «Завжди вірні». У 2015 році їх привезли з ініціативи польського міністерства культури, але не погодили це з українськими органами влади. Щоб уникнути скандалу з примусовим демонтажем, тоді скульптури просто закрили деревʼяними щитами, у такому вигляді вони перебувають і досі.

Чого хоче облрада?

Щоб левів демонтували, а правоохоронці зʼясували, як вони зʼявилися на цвинтарі. «Історично та політично разом з «мечем-щербцем» ці написи [на щитах левів] утворюють архітектурний ансамбль, що виходить далеко за межі вшанування похованих, а стає символом використання історії у поточних політичних кампаніях», — вказано у заяві Львівської облради.

Депутати звернули увагу на те, що в липні 2018 року група поляків вже спробувала пошкодити дерев’яні реставраційні щити, встановлені навколо скульптур левів. В облраді вважають, що скульптури й надалі будуть використовувати для провокацій.

Як відреагували поляки?

За словами віце-міністра МЗС Польщі Бартоша Ціхоцького, українська сторона вже отримала офіційне попередження про негативні наслідки у випадку демонтажу левів. «Демонтаж суперечив би двостороннім протоколам, які стосуються відбудови та реконструкції Личаківського цвинтаря. Українська сторона була попереджена про негативні наслідки, які можуть мати такого типу вчинки для двосторонніх відносин», — сказав він.