Митрополит УАПЦ Макарій не претендуватиме на пост глави єдиної УПЦ

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Митрополит УАПЦ Макарій не претендуватиме на пост глави єдиної УПЦ

Синиця Олександр / УНІАН

Глава Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій не висуватиме свою кандидатуру на пост глави помісної Української православної церкви. Про це він повідомив в ефірі телеканалу ZIK.

«Я свою кандидатуру не висуваю. Підтримаю того, кого запропонує Вселенський патріарх», — сказав він.

В Українській православній церкві Київського патріархату вважають, що найбільше шансів очолити обʼєднану УПЦ — у патріарха Філарета. «Всі ми єдині, сорок архієреїв, у думці, що тільки у святійшого патріарха є досвід та всі необхідні якості для того, щоб очолити цю Єдину помісну православну церкву», — сказав єпископ УПЦ КП Єпіфаній.

Раніше Макарій критикував Філарета за те, що він намагається самостійно вирішувати всі питання, повʼязані з проведенням обʼєднавчого собору, формуванням статуту та назвою помісної церкви.

За словами Філарета, дата обʼєднавчого собору залежить від рішення Вселенського патріарха Варфоломія. Помічник Вселенського патріарха єпископ Макаріос Христопольський впевнений, що з часом усі помісні церкви визнають автокефалію Української православної церкви, Томос на автокефалію Варфоломій надасть «у свій час».