У Києві відбувся «Марш свободи» за декриміналізацію марихуани. Поліції зʼявилося більше, ніж учасників — репортаж theБабеля

Автори:
Євген Спірін, Сергій Пивоваров
Дата:

У Києві 27 жовтня біля Кабінету міністрів відбувся «Марш Свободи». Організатори сподівалися привернути увагу до того, що «уряд саботує Стратегію державної політики щодо наркотиків». Вони вимагають декриміналізувати незначні правопорушення (наприклад — зберігання невеликої кількості канабісу без мети збуту) і дозволити медичні дослідження властивостей канабісу. За оцінкою кореспондентів theБабеля, на марш прийшли близько 150 осіб, разом із журналістами. Охороняли акцію близько 200 поліцейських і нацгвардійців. Більшість учасників розійшлися через годину після початку.

Початок Маршу призначили на 12-ту годину. Однак у цей час на вулиці Михайла Грушевського біля Кабінету Міністрів зібралися лише журналісти та 15—20 учасників, половина з яких допомагала встановити аудіопульт і колонки з мікрофонами. За гранітною огорожею Кабміну і, через дорогу, в Маріїнському парку зібралися 150—200 поліцейських і нацгвардійців. Поруч — кілька автозаків. На огорожі — банер: «Марш Свободи», поруч самотній хлопець з плакатом: «Заборона канабісу — злочин проти свободи».

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Ближче до першої години починають збиратися люди, усі вони різного віку — від підлітків до дідуся, який прийшов на акцію з онуком. Дідуся звуть Дмитро.

— Я підтримую Марш, тому що в нашій країні навіть з лікувальною метою заборонено використовувати траву. Однак нам відомо, що канабіс може бути корисним при мігрені.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Деякі учасники прийшли на акцію в костюмах: тут є ведмеді, панда і навіть дівчина з наголовником у формі конопляної «шишки». Біля паркану з нацгвардійцями діти малюють на асфальті кольоровою крейдою. Прес-секретар Маршу бере мікрофон.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Сергій Пивоваров / «Бабель»

— Підходьте ближче, ми починаємо. Ми зібралися тут, тому що влада постійно відкладає важливі рішення та не виконує стратегію щодо наркополітики. А ще ми виступаємо за декриміналізацію статті 309 пункт 1 [Кримінального кодексу України, за яким «придбання або зберігання наркотичних засобів без мети збуту карається обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років]. Тільки минулого року було розглянуто 6 885 справ. Це означає, що майже сім тисяч людей постраждали через те, що зберігали невелику кількість канабісу без мети продати його.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Хлопець із плакатом, на якому зображені кущі конопель, каже:

— Ага, мене за довбаний ковпачок без нічого півдоби у відділку марудили.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Спікер розповідає про медичне використання та запрошує до мікрофона вченого Дмитра Ісаєва:

— Ще 10 років тому ми повинні були почати дослідження канабісу. Йшлося про те, щоб вивчати його властивості на одному рівні з анальгетиками та іншими лікарськими засобами. Але що ж сталося? Минуло стільки років, але нічого не змінилося.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

У цей момент частина натовпу біжить через дорогу — до Маріїнського парку. Услід зі штативами та камерами поспішають журналісти та кілька поліцейських. Виявляється, що поліція вирішила провести «поверхневий огляд» хлопця з невеличкої компанії, яка стояла поруч. Хлопець дістав усе, що було в рюкзаку: блокноти, книгу, олівець і корок від вина з невеликим заглибленням.

— Так, що у нас тут? А це що? Корок?

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Натовп повертається до сцени. Там один із організаторів Маршу — Тарас Ратушний — розповідає, навіщо було збиратися вже вдруге за рік:

— Ми були тут навесні, і ось знову. Тоді у нас намітилися перші зрушення в цій справі. Ми вимагали навести порядок у законодавстві щодо боротьби з наркозлочинністю. Але всі ці поправки гальмуються десь на рівні Міністерства юстиції через бюрократію.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Навесні учасники Маршу вимагали припинити саджати людей за зберігання без мети збуту та залишити кримінальну відповідальність лише для тих, хто продає.

— Ми бачимо, що вісімдесят відсотків боротьби ведеться не проти тих, хто справді на це заслуговує, а проти тих, хто зберігав трошки канабісу для себе. Щороку кількість вироків за збут скорочується. У минулому році їх було 360 — і це нове дно.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Сергій Пивоваров / «Бабель»

До мітингувальників приєдналися представники праволіберальної політичної сили «Демократична орда», створеної українськими блогерами у квітні цього року.

— Як нам просувати свої рішення? Або захоплювати будівлі — але це не демократичний метод, або йти в політику. Тому «Деморда» і йде в політику. Або ми станемо політиками та призначимо своїх чиновників, або люди при владі нас знову обдурять.

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Сергій Пивоваров / «Бабель»

Хлопець ховає плакат і запитує у свого друга:

— Що таке «Деморда»?

— Ну, це коли ти замовляєш повію, куриш при цьому траву, а в кишені в тебе пістолет...

— От добре, за цих я голосую.

Близько другої години в мікрофон кажуть: «А тепер «Деморда» крокує маршем, а всі інші залишаються біля Кабміну. Для всіх — хороша музика». Більшість учасників розходиться.

Сергій Пивоваров / «Бабель»