«Газова справа Онищенка»: видана Чорногорією фігурантка готова на угоду зі слідством

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
«Газова справа Онищенка»: видана Чорногорією фігурантка готова на угоду зі слідством

Синиця Олександр / УНІАН

Ірина Мусієнко, яку підозрюють в участі у так званій «газовій схемі Онищенка», готова піти на угоду зі слідством, повідомляє «Судовий репортер».

18 жовтня суд призначив їй запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, хоча прокурори просили про цілодобовий. Адвокати Мусієнко запевнили, що збігати вона не збирається, вже дає викривальні свідчення і готова укласти угоду про визнання провини.

Крім того, захист попросив врахувати стан здоровʼя жінки, необхідність лікуватися, працювати і надавати допомогу розведеній дочці у вихованні малолітньої дитини.

18 жовтня Чорногорія видала Україні Ірину Мусієнко. Там її затримали ще в 2017 році, з того часу йшли процедури, повʼязані з екстрадицією. Жінку розшукували за фіктивне підприємництво та легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом, на загальну суму понад 1,6 млрд грн в межах «справи Онищенка».

За версією слідства, нардеп Олександр Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої з січня 2013 по червень 2016 року заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації газу за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Через це «Укргазвидобування» зазнала понад 740 млн грн збитків.

Правоохоронці вважають, що в цій злочинній організації було 29 осіб. Їм всім повідомили про підозру, обвинувальні акти проти 14 осіб вже передані до суду, а вісім — уклали угоду зі слідством. У розшук оголошували сім осіб. Під час розслідування заарештували €6 млн, 1 літак, 1 офіс злочинної організації, 10 квартир, 9 будинків, 10 земельних ділянок, 11 автомобілів, 39 банківських рахунків на загальну суму 315 млн грн.