Підвищення цін на газ: Регуляторна служба відмовилася погодити рішення Кабміну

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Підвищення цін на газ: Регуляторна служба відмовилася погодити рішення Кабміну

Aaron Thomas / Unsplash

Проект постанови Кабінету Міністрів, за яким з 1 листопада ціни на газ для населення зростуть до 8 550 грн за тис. куб. м, відмовилася погодити Державна регуляторна служба, повідомляється на її сайті.

Цей проект постанови Регуляторна служба отримала 18 жовтня, а вже наступного дня він був прийнятий на засіданні Кабміну. Проте служба розглянути його не встигла — рішення вона прийняла лише 26 жовтня.

Проект з такою ж назвою вже розглядався службою і був узгоджений 10 жовтня. Але новий документ відрізнявся від раніше узгодженого і тому Регуляторна служба його не погодила.

«Відсутній аналіз регуляторного впливу, який справлятиме регуляторний акт на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів субʼєктів господарювання, громадян та держави, а також обґрунтування відповідності проекту принципам регуляторної політики», — наголошено в рішенні служби.

Крім того, нова редакція документа не відповідає досягнутим раніше домовленостям між учасниками ринку природного газу, у ньому також не дотримані принципи державної регуляторної політики.

Кабмін опублікував цю постанову на своєму сайті в суботу, 28 жовтня. Вона передбачає, що ціни на газ будуть підвищуватися і після листопада і з 1 травня 2019 року складуть 9 852 грн за 1 тис. куб. м, а з 1 січня 2020 року — до 12 314 грн.