«У кабінетах кепкують над тими, кого немає в списку». Як політики та соцмережі відреагували на санкції Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У четвер, 1 листопада, Росія запровадила економічні санкції проти 322 громадян України та 68 компаній. Обмеження передбачають блокування активів українців у РФ і заборону виведення капіталу. Вони торкнулися депутатів Верховної Ради, міністрів, суддів Конституційного суду, чиновників адміністрації президента, власників великих українських підприємців та промислових компаній.

У Кремлі заявили, що санкції стали дзеркальною відповіддю на «недружні дії України щодо громадян і юридичних осіб Російської Федерації». Йдеться про санкції Служби безпеки, Кабміну та Ради національно безпеки і оборони у зв’язку з анексією Криму та агресією на Донбасі.

До нових обмежень з боку Росії користувачі соцмереж, серед яких і чимало українських політиків та блогерів, поставились досить скептично. Не обійшлося й без сатиричних жартів.

Як відреагували учасники санкційного списку?

Нардеп від фракції «Блок Петра Порошенко», глава української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Арʼєв вважає, що санкції на нього не вплинуть.

«Ні, сам список ок. Чи вони справді вважають, що це мене зачепить? Ні рубля, ні майна в РФ, ні бізнесу. Невʼїздний в той мордор з 2008. Знову санкції за дитячим принципом «сам дурак», — написав він у Facebook.

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка представляє Україну на переговорах Тристоронньої контактної групи стосовно Донбасу, не побачила у санкційному списку нічого нового, оскільки «всім підприємствам і так давно перекрито вхід на російський ринок».

«Перших осіб держави в санкційні списки не вносять. Це неможливо. Але в цілому — це санкційний список Порошенка. Всі його дипломати і міжнародні радники ( Єлісєєв у тому числі), представники мінських груп (Демченко), яскраві представники БПП, лідери кримських татар, уся команда президента — там», — заявила Геращенко.

А от координатор групи «Інформаційний спротив», нардеп Дмитро Тимчук відверто жартує з російських обмежень.

«А я тільки зібрався купити «Газпром» і взяти в оренду Спаську вежу Кремля. Тепер шиш. Яке горе, яке горе», — пише він.

Що кажуть ті, кого санкції не стосуються

Відомий український журналіст і блогер Денис Казанський вважає, що Росія запровадила санкції для створення інформаційного шуму, адже у більшості людей зі списку немає в РФ ні рахунків, ні бізнесу.

«Вишенька на торті. У списку санкцій є Юлія Тимошенко та її найближчі соратники з «Батьківщини», але чомусь немає ні Ігоря Кононенка, ні Петра Порошенка, який взагалі, за логікою, мав би цей список очолювати. Ось уже де можна розгулятися конспірологам. З олігархами теж явна шиза», — зазначає журналіст і дивується, що у списку немає Коломойського, Тарути та Ахметова.

Дивними санкції здаються і шеф-редактору УНІАН Михайлу Ганницькому.

«Росія прогнозовано ввела санкції, які взагалі не чіпляють Україну… Вважаю, особливо злякався санкцій Путіна «Черкасигаз». Напевно, проти них усю гру й затівали, решта фігурантів списку — прикриття», — іронічно зазначив він.

Додамо, що під обмеження РФ потрапили також швейцарська компанія Ferrexpo, до якої входять кілька виробників залізної руди на Полтавщині, а також дві британські компанії: Toledo Mining та EastOne Group.

У Кремлі також пояснили, чому не внесли Петра Порошенка до санкційного списку.