Не ОК, Google: сотні співробітників Google в усьому світі вийшли на протест проти сексуальних домагань

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Не ОК, Google: сотні співробітників Google в усьому світі вийшли на протест проти сексуальних домагань

Foley / Bloomberg via Getty Images

Співробітники компанії Google по всьому світу проводять акцію протесту проти сексуальних домагань у компанії — #GoogleWalkout, пише BBC.

Акція пройшла вже у десятках міст: в Нью-Йорку, Дубліні, Лондоні, Цюриху, Берліні, Хайфі, Токіо, Сінгапурі та інших. Близько 11:00 за місцевим часом співробітники Google часу покинули свої робочі місця і вийшли з офісів. В одних містах вони просто прогулювалися під офісами або збиралися в конференц-залах і вестибюлях.

Twitter / David Statter MCM Birmingham

В інших містах ходили з табличками з гаслами на кшталт «Не будь злим», «Не ОК, Google», а також закликами проти сексуальних домагань.

Twitter / Liora ليورا Yukla

Twitter / Rachel Miller

У Нью-Йорку і ще кількох містах пройшли мітинги, де співробітники оголошували свої вимоги до компанії і виступали на підтримку жертв сексуальних домагань.

Twitter / Andrea Russell

Twitter / Yu Chen

Співробітники компанії вимагають встановити рівну оплату праці для жінок і чоловіків, надати публічну доповідь про прозорість щодо сексуальних домагань і призначити свого представника в раду директорів. Також вони хочуть, щоб Google відмовився від примусового арбітражу — практики, при якій всі спори розглядаються в межах компанії, а не в судах.

На запит theБабеля в українському офісі компанії не уточнили, чи проводили співробітники акцію протесту. Однак в Google підкреслили, що «завжди дуже серйозно ставилися до даної теми», і в компанії з 2015 року діє програма Respect@, де кожен працівник на конфіденційних умовах може поділитись будь-якими випадками неналежної поведінки. «СЕО Google Сундар Пічаї підкреслив, що керівництво компанії в курсі запланованої акції і надасть підтримку бажаючим взяти участь», — сказано у відповіді.

25 жовтня The New York Times звинуватила Google у тому, що компанія покривала одного зі своїх топ-менеджерів — творця Android Енді Рубіна. Він звільнився з Google у 2014 році та отримав $90 млн компенсації.

Рубін пішов на тлі звинувачень у сексуальних домаганнях — жінка заявила, що у 2013 році Рубін примусив її до орального сексу в готельному номері. У Google розслідували інцидент, заяви постраждалої підтвердилися, а Рубіна попросили піти, однак «щедро вклалися в його стартап» і виплатили величезну компенсацію.

25 жовтня Сундар Пічаї заявив, що за останні два роки компанія Google звільнила 48 співробітників, зокрема 13 топ-менеджерів, за сексуальні домагання на робочому місці.