Політв’язень Роман Сущенко отримав премію за захист свободи слова

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Політв’язень Роман Сущенко отримав премію за захист свободи слова

Василь Максимов / УНІАН

Український політвʼязень, журналіст Роман Сущенко став лауреатом премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка. Ім’я переможця повідомив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко, передає Укрінформ .

Серед лауреатів премії минулих років — Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв.

Премія заснована у 2012 році. Її присуджують до дня народження Ігоря Лубченка — голови НСЖУ протягом багатьох років, відомого журналіста та редактора. Нагороду отримують особи та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова та у боротьбі за високі професійні журналістські стандарти.

Журналіста затримали в Москві 30 вересня 2016 року. Представники ФСБ заявили, що Сущенко — український шпигун і збирав інформацію про діяльність Збройних сил РФ та Росгвардії. Російський суд дав йому 12 років колонії. Свою провину Сущенко категорично заперечує.

8 жовтня його етапували до колонії. Перед цим журналіст написав листа українцям. Він подякував усім, хто підтримував його від початку увʼязнення, і зазначив, що вірить «у щасливе вирішення ситуації, у якій опинився».