Bloomberg: З початку року мільярдери купили розкішних яхт на $3 млрд

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Bloomberg: З початку року мільярдери купили розкішних яхт на $3 млрд

Mohamed Masaau / Unsplash

Ринок розкішних яхт продовжує зростати. З січня до середини жовтня 2018 року у світі було куплено майже 300 розкішних яхт. За весь 2017 зафіксовано 249 подібних продажів, що в сумі склало $2,9 млрд. Це на 21% більше, ніж роком раніше. Про це повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що це «драматичний поворот» для індустрії, яка впала на 90% під час фінансової кризи 2008 року.

За даними видання, усього в світі налічують 6 245 тисяч розкішних яхт, загальна вартість яких становить $77,3 млрд.

Видання називає суперʼяхти «декадентською іграшкою для мільярдерів». Вони не практичні, на відміну від інших активів. «Насправді ви майже гарантовано втратите гроші при перепродажі», — пише Bloomberg. Наприклад, 57-метрова яхта «Леді Сара» була продана за $43,9 млн у 2015 році, а в 2018-му — виставлена на продаж за $36 млн. Крім того, зарплати екіпажу, витрати на пальне, стоянку та обслуговування можуть складати 10% від вартості суперʼяхти щорічно.

Але ціна перепродажу навряд чи має значення для власників 25 найдорожчих розкішних яхт, підкреслює агентство. Серед них, наприклад, кронпринц Саудівської Аравії Мохаммед бен Салман і власник «Челсі» Роман Абрамович.

Хоча домінуючим ринком для власників розкішних яхт є США, магнати з Близького Сходу і Росії претендують на багато з найдорожчих суден, пише видання. Крім того, останнім часом брокери націлилися на Китай, де, відповідно до індексу Bloomberg, у минулому році 38 найбагатших громадян додали до своїх статків $177 млрд.