Порошенко: Туреччина підтримає Україну у разі конфлікту в Азовському морі

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:

3 листопада у Стамбулі відбулася зустріч президентів України Петра Порошенка та Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Переговори пройшли в резиденції Ердогана «Мабейн» у палаці «Йилдиз» і тривали 1 годину і 15 хвилин.

Лідери держав говорили віч-на-віч, а за підсумками зустрічі провели спільну прес-конференцію.

Про анексію Криму

Ердоган заявив, що Туреччина ніколи не визнавала і не визнає незаконну анексію Криму Росією.

«Ми ніколи не визнавали і не будемо визнавати незаконну анексію Криму. ... І ми будемо продовжувати охороняти права та інтереси кримських татар — як тих, котрі залишилися на території Криму, так і тих, хто був змушений переїхати з цього регіону», — зазначив Ердоган.

Про миротворців

Порошенко заявив, що Україна розраховує на допомогу Туреччини у вирішенні питання щодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі.

«Я запропонував пану президенту активізувати наш діалог і, зокрема, у підтримці рішення щодо розміщення миротворців відповідно до мандату ООН. Ми довіряємо Туреччині і будемо раді, якщо Туреччина візьме участь у відновленні миру на Донбасі і розмістить свою миротворчу місію у складі місії ООН», — сказав глава української держави.

Про ситуацію в Азовському морі

Порошенко заявив, що Туреччина підтримає Україну в протистоянні «повзучій агресії Російської Федерації в Азовському морі»: «Туреччина не залишиться осторонь питань повзучої агресії в Азовському морі, ми домовилися про координацію наших дій з проблеми порушення окупаційною владою... прав людини на території автономії».

3—4 листопада Петро Порошенко перебуває з офіційним візитом у Туреччині. Він відвідав українську діаспору, Стамбульський університет і зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломієм. Під час зустрічі в Стамбулі 3 листопада вони підписали угоду про створення незалежної Української православної церкви.

При виході Порошенко і Варфоломія з резиденції патріарха в обʼєктиви камер потрапив стамбульський кіт.