«Хто замовив Гандзюк?». У Києві сотні людей прийшли до будівлі МВС, мітинги тривають в усій Україні

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
«Хто замовив Гандзюк?». У Києві сотні людей прийшли до будівлі МВС, мітинги тривають в усій Україні

Соколовська Інна / УНІАН

Під будівлею МВС у Києві почалася акція памʼяті Катерини Гандзюк. На захід зібралися громадські активісти, журналісти та друзі Гандзюк з вимогою знайти замовника резонансного вбивства. Як передає корепондент theБабеля з місця подій, зібралося близько 200 осіб. Акція проходить мирно.

Спочатку поліція перекрила підʼїзди до будівлі МВС на вулиці Академіка Богомольця, але згодом рух розблокувала.

Не обійшлося без конфлікту — поліція намагалася перешкодити активістам написати слово «вбивці» на асфальті неподалік від входу в управління. Правоохоронці посилалися на порушення правил благоустрою. Проте після дискусії учасники акції виклали свічками-лампадками слово «вбивці».

Радниця міського голови Херсона Катерина Гандзюк померла в лікарні, неофіційно говорять, що у неї відірвався тромб.

Акції з вимогою знайти замовників убивства Гандзюк також тривають у Херсоні, Львові, Харкові, Дніпрі, Луцьку, Одесі, Полтаві та Ужгороді.

В Тернополі до людей вийшов начальник облуправління.

У Харкові на мітнингу щодо справи Гандзюк по черзі виступають активісти, які розказують про «пʼяту колону».

У Черкасах акція пройшла біля будівлі Головного управління нацполіції області. Активісти написали «Її вбили» червоною фарбою на асфальті.

В Одесі також згадували Катерину Гандзюк. Біля Головного управління національної поліції в Одеській області активісти вимагали назвати імена вбивць.

Слідчі змінили кваліфікацію нападу на радника мера Херсона Катерину Гандзюк після її смерті. Наразі злочин визначають як «умисне вбивство».

«Кримінальне провадження за фактом нападу на Катерину Гандзюк розслідується як закінчений злочин — за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 КК (умисне вбивство, вчинене групою осіб з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення)», — заявили в Нацполіції.

Спочатку напад на Гандзюк кваліфікували як «хуліганство», потім його перекваліфікували в «нанесення тяжких тілесних ушкоджень», а згодом — у «замах на вбивство з особливою жорстокістю».