Скандал з Invictus Games: Олександр Бєлобоков розповів про свою бойову травму, але не зміг назвати завдання, яке виконував

Дата:
Скандал з Invictus Games: Олександр Бєлобоков розповів про свою бойову травму, але не зміг назвати завдання, яке виконував

InvictusGamesTeamUkraine / Flickr

Спортсмен-пауерліфтер Олександр Бєлобоков, який опинився в центрі скандалу через участь у збірній «Ігор нескорених», заявив, що не може розповісти подробиці бойового завдання, на якому він отримав травму рук.

«Я в 2014 році вступив у групу активістів самооборони, туди входили волонтери-добровольці. Проходив підготовку, командир Дмитро Шуда може це підтвердити, волонтер Марічка Подибайло може це підтвердити, і ті офіцери, які були зі мною», — розповів Бєлобоков.

За його словами, у Маріуполі він проходив підготовку 1,5 місяця. «Це було 2 рази на тиждень, я зустрічався з офіцерами ВСУ, і вони ставили мені завдання і ділилися знаннями», — додав Бєлобоков.

Він підкреслив, що отримав травму на бойовій операції. «25 травня 2014 року, це була перша операція під керівництвом офіцера ЗСУ, була проведена помилка, стався вибух, був евакуйований морем, що відбувалося в самій Україні, ви памʼятаєте», — розповів Бєлобоков і додав, що на скандалі з ним піаряться політики.

У чому проблема?

Травма або поранення при виконанні службових обовʼязків у зоні бойових дій — це необхідна умова участі в «Іграх нескорених» (Invictus Games). З травмою передпліччя за українську збірну в Сіднеї у 2018 році виступав спортсмен з Маріуполя Олександр Бєлобоков. Він став золотим призером, але після отримання медалі розгорівся скандал.

Тренер з пауерліфтингу Олександр Лашин та ветеран АТО Єгор Тєрєхов, який досліджував історію Бєлобокова, заявили, що Олександр отримав травму в побуті, а не в бойових умовах. Йому перерубило руки гвинтом катера на пляжі в Маріуполі.

Про це йдеться у виписці з історії хвороби, яку оформили в травні 2014 року, коли Бєлобоков поступив до лікарні: «Зі слів хворого травма в побуті» — так записано в анамнезі. theБабель публікував копії виписки та сторінок медичної карти Олександра Бєлобокова, видаливши з них особисту інформацію.

Що кажуть організатори Invictus Games?

Координатор команди Оксана Горбач наполягає, що Бєлобоков отримав бойову, а не побутову травму, і мав повне право представляти Україну на Invictus Games у Сіднеї.

За її словами, при розгляді кандидатури Бєлобокова на участь в Invictus Games організатори отримали підтверджуючий документ від Української добровольчої армії, підписаний начальником 8-го батальйону. У ньому зазначено, що травма Бєлобокова — бойова. Цей факт підтверджує бойовий товариш Бєлобокова і командир Самооборони Маріуполя Максим Свєтлов.

«У квітні-травні 2014 Бєлобоков виконував бойові завдання на Донбасі у складі добровольчого батальйону. Свідчення підтвердив командир батальйону, який евакуював Бєлобокова», — заявила Горбач.

За її словами, травма була записана як побутова, тому що у травні 2014 року «обставини в Маріуполі були такі, що було небезпечно говорити про бойові травми».