Ремонт Андріївської церкви завершать до 2020 року. У ній розташується представництво Вселенського патріарха

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Реконструкцію Андріївської церкви в Києві можуть прискорити через розміщення в храмі представництва Вселенського патріархату. Про це заявив радник президента Ростислав Павленко, пише «Інтерфакс-Україна».

«2020 — це крайній термін. Я так розумію, що за необхідності в розумних межах це буде прискорено», — сказав Павленко на брифінгу в Києві.

Представництво буде займатися двосторонніми контактами. «Підтримання двосторонніх контактів, насамперед, з незалежною української церквою. Нова церква буде налагоджувати контакти з усіма церквами», — сказав Павленко.

Нинішню реконструкцію Андріївської церкви почали ще в 2009 році. Тоді церква була частиною Національного заповідника «Софія Київська». Його директор Неля Куковальська заявила, що згідно з дослідженнями пагорба, на якому розміщена церква, йому загрожує зсув ґрунту. Тому необхідно було зміцнити пагорб і будівлю Андріївської церкви, а також посилити її фундамент і стилобат (горішню поверхню цоколя храму).

Другим етапом ремонту повинна була стати реконструкція екстерʼєру та інтерʼєру церкви. Тоді ж Кабінет Міністрів виділив 10 млн гривень на проведення цього ремонту.

3 листопада президент Петро Порошенко підписав угоду про співпрацю та взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом. Під час зустрічі патріарх Варфоломій подякував Порошенку за передачу Константинополю Андріївського храму УАПЦ. «Це важливо для того, щоб в Україні завжди було представництво Матері-Церкви», — наголосив Варфоломій.

19 жовтня Верховна Рада передала Андріївську церкву в Києві у безоплатне постійне користування Вселенського патріархату. При цьому сама будівля залишиться у власності держави, але користуватися нею тепер буде не УАПЦ, а Константинопольська церква.