У Росії заборонили користування месенджерами без визначення особи абонента

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Уряд Росії затвердив правила перевірки користувачів месенджерів за номером мобільного телефона. Постанову опубліковано 6 листопада на сайті уряду.

Власників месенджерів зобовʼязали передавати мобільним операторам інформацію про своїх користувачів для підтвердження особи. На відповідь в оператора звʼязку буде 20 хвилин. Якщо дані про абонента співпадуть з інформацією в базі компанії, ідентифікація буде вважатися успішною, якщо ні — користувача відʼєднають від послуги.

Якщо компанія шукатиме інформацію про абонента довше ніж 20 хвилин, верифікація теж вважатиметься проваленою. Крім того, операторів зобовʼязали зберігати відомості про те, якими месенджерами користується абонент За порушення нових правил власників месенджерів будуть притягати до адміністративної відповідальності. Документ набуде чинності через півроку.

У кінці серпня месенджер Telegram змінив правила використання особистих даних користувачів. У політиці конфіденційності з’явився пункт, який дозволяє за рішенням суду передавати владі IP-адреси та номери телефонів.