Археологи розкрили таємницю єгипетських пірамід. Будівельники тягнули блоки догори з двох боків одночасно

Дата:
Археологи розкрили таємницю єгипетських пірамід. Будівельники тягнули блоки догори з двох боків одночасно

Fynn schmidt / Unsplash

Будівельники єгипетських пірамід переміщали вгору величезні камʼяні блоки, рухаючи їх одночасно з обох боків. Раніше повідомляли, що будівельники просто тягли їх за собою. Про це пише The Guardian.

Англо-французька команда археологів досліджувала стародавні написи і виявила отвори, а також сходи по обидва боки від пандуса всередині Великої Піраміди Гізи. Передбачають, що будівельники могли рухати вгору камʼяні блоки, підтримуючи їх з обох боків, а не тягнучи за собою.

«Це наводить на думку, що установка величезних камʼяних блоків, з яких складені піраміди, відбувалася швидше, ніж вважалося раніше», — заявив старший викладач єгиптології в Університеті Ліверпуля та співкерівник пошукового проекту Роланд Енмарч.

Теорію про те, що стародавні єгиптяни використовували пандуси для переміщення блоків, уже озвучували раніше — поблизу Луксора виявили сліди насипного пандуса, який міг використовуватися для переміщення великих вантажів. Але виявлена споруда має набагато крутіший нахил, ніж передбачалося.

«Ті з будівельників, хто перебував нижче від блоку, використовували талеву систему, для якої і служили стовпи, а ті, хто були вище від блоку, одночасно тягнули за мотузки», — зазначив науковець.

Судячи з написів, пандус було споруджено за часів фараона Хеопса.