У мене грип. Як вилікуватися?

Автор:
Наталія Бушковська
Дата:
У мене грип. Як вилікуватися?

Артем Марков / «Бабель»

Грип — небезпечна, іноді навіть летальна хвороба. Згідно з дослідженнями Центру грипу та ГРВІ «Українського центру з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України», смертність у сезони грипу різнилась від низької — 1 людина у 2011—2012 роках, до високої — 391 людина у 2015—2016 роках. Вірус грипу постійно змінюється. Передбачити, наскільки він буде агресивним, важко.

Від того, як ви поводитеся під час грипу, часто залежить те, як хвороба протікатиме та чи не буде ускладнень. То як позбутися грипу? Якими є світові стандарти лікування та що рекомендують лікарі сімейної медицини?

Це ж усього лише грип. Я можу піти на роботу?

Ні, в жодному разі. Залишайтеся вдома, це рятує життя. А ще йдеться не лише про вас. Ви дуже заразні: чим більша кількість людей, з якими ви контактуєте, тим вищий ризик заразити когось, хто вже має проблеми зі здоров’ям. Люди із хронічними захворюваннями переносять грип дуже важко.

Центр з контролю та профілактики захворювань рекомендує залишатись удома щонайменше 24 години після того, як температура спала. Тобто коли лихоманка припинилась сама собою, а не завдяки випитим лікам.

Чи є якась таблетка, яка допоможе одужати швидше?

Всесвітня організація здоров’я каже, що грип лікують симптоматично. Тобто варто просто полегшувати стан людини та чекати. Проте Американська академія сімейних лікарів радить людям з групи ризику приймати противірусні препарати, наприклад озельтамівір чи занамівір, у перші 48 годин з моменту появи симптомів. Ви у групі ризику, якщо маєте хронічні захворювання: діабет, астму, вади серця тощо.

Лікар сімейної медицини Руслан Буяновський, який дотримується у своїй практиці міжнародних протоколів лікування, стверджує, що людям без хронічних захворювань доцільно приймати ці противірусні засоби лише під час тяжкого та ускладненого грипу. Вони достатньо дорогі: озельтамівір коштує від 435 до 2099 гривень, занамівір — від 915 до 1901 гривні. Перш ніж приймати ці ліки, обов’язково проконсультуйтесь із лікарем.

Мій друг приймав гомеопатію. Каже, що це працює. Він має рацію?

Ні. «Кокранівська співпраця» — одна з найбільш авторитетних медичних організацій — оцінила популярний гомеопатичний препарат від грипу і визнала його неефективним. Вашому другові допоміг час.

Може краще прийняти антибіотики?

Ні. Антибіотики не долають вірусну інфекцію, якою є грип. Ви лише отримаєте неприємні побічні ефекти — розлади травлення чи алергію, а ще ризикуєте набути антибіотикорезистентність. Тобто наступного разу вони просто не діятимуть. Іноді грип ускладнює бактеріальна інфекція — і тоді є сенс призначати антибіотики. Але ніколи не починайте вживати їх самостійно.

Кашель виснажує. Як полегшити стан?

Увімкніть зволожувач. Вологе повітря полегшує симптоми грипу та застуди. Але ретельно слідкуйте за зволожувачем і вчасно його мийте, щоб на ньому не з’являлись бактерії та пліснява. Також запитайте вашого лікаря про відхаркувальні засоби. Якщо кашляєте не ви, а дитина, то пам’ятайте, що Американська академія педіатрії радить не давати такі ліки дітям до 4 років. Старшим теж можна давати їх лише за призначенням педіатра. Як стверджує Руслан Буяновський, відхаркувальні засоби варто приймати лише для полегшення симптомів. Не слід призначати їх самостійно. Сухий та мокрий кашель, а також кашель при ларингіті лікують по-різному.

Температура вже 38,5. Мені варто прийняти жарознижувальні?

Висока температура означає, що організм бореться з інфекцією. Щоб полегшити стан, можна прийняти жарознижувальні.

Парацетамол, ібупрофен чи напроксен доречно вживати при температурі вище 38 градусів. Але Руслан Буяновський стверджує, що можна орієнтуватися й на самопочуття. Лікар рекомендує використовувати ібупрофен: він найменше впливає на те, як швидко імунітет відповідає на інфекцію. Парацетамол та ібупрофен — найбільш бюджетні ліки, коштують приблизно 15—30 гривень. Дітям та підліткам небезпечно давати аспірин для зниження температури. Він може спричинити смертельне ускладнення — синдром Рея.

А що робити з нежитем?

Найкраще — промивати ніс сольовим розчином. Він буває в краплях та спреї, останній дорожчий — коштує більше 100 гривень. Якщо закладений ніс заважає жити, можна спробувати краплі з оксиметазоліном. Вони коштують від 42 до 112 гривень. Але не зловживайте, ви можете звикнути до препарату, що спричинить медикаментозний риніт. Тоді позбутись закладення в носі буде набагато важче. Препарат слід обережно застосовувати при деяких медичних проблемах, як-от високий тиск чи тахікардія: ці стани можуть впливати на його дію. Якщо ви приймаєте ще якісь препарати, обов’язково повідомте про це лікаря. Краплі з оксиметазоліном не варто призначати собі самостійно.

Щось мені зовсім кепсько. Може викликати швидку?

Так. Грип — це не звичайна застуда. Тому, якщо ви маєте якийсь із цих симптомів: проблеми з диханням; біль або відчуття стиснутості в грудях; раптове запаморочення та сплутаність свідомості; некерована блювота; судоми; сильна скутість шиї; симптоми грипу, які спочатку поліпшились, а потім повернулись знову з іще гіршими нападами кашлю — терміново зверніться до лікаря або викликайте швидку.