Вночі: США готують нові санкції проти Росії, Таїланд скасує візовий збір для українських туристів, а в Німеччині судять екс-охоронця концтабору

Автор:
Олена Мельник
Дата:

США готують нові санкції проти Росії у справі Скрипалів

Держдепартамент США обговорює з Конгресом нові санкції проти Російської Федерації через використання хімічної зброї. Перший пакет обмежень запровадили ще в кінці серпня 2018 року. РФ дали 90 днів, за які вона повинна була довести свою непричетність до отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері. Проте російський уряд цієї вимоги не виконав.

Таїланд тимчасово скасує візовий збір для туристів з України

З 1 грудня цього року до 31 січня 2019 року уряд Таїланду скасує для туристів 21 країни сплату візового збору. Серед цих країн — також Україна. Внесок на суму 2 тисячі батів ($60) скасують для іноземців, які прибувають у Таїланд не більше ніж на 15 днів. За даними Імміграційного бюро Таїланду, кількість туристів, які отримують візи, продовжує знижуватися з січня 2016 року. Очікують, що така ініціатива допоможе збільшити турпотік на 30%.

У Німеччині судять екс-охоронця концтабору Штутгоф

У земельному суді Мюнстера почався процес над колишнім есесівцем, який служив в охороні Штутгофа в 1942—1944 роках. У залі суду 94-річний чоловік, який мешкає у Боркені на заході Німеччини. Його звинувачують у причетності до вбивства сотень людей. На той момент йому ще не виповнилося 21 року, тому судитиме чоловіка колегія у кримінальних справах неповнолітніх. Знайшли його, вивчаючи документацію колишнього концтабору — насамперед папери, «за якими можна було б заднім числом визначити прізвища людей, що служили охоронцями» (наприклад, облікові відомості пральні).

Ulrich Baumgarten / Getty Images

«Північний потік-2» — прокладено понад 200 км газопроводу

Оператор «Північного потоку-2» проклав понад 200 км газопроводу на дні Балтійського моря. Зазначають, що проект «реалізується у повній відповідності з графіком». Для вчасного завершення будівництва одночасно задіяно близько 20 суден. Усі 200 тисяч сталевих труб були доставлені з трубопрокатних заводів на два заводи з бетонування, де 72% труб отримали необхідне бетонне покриття.

Bloomberg: Авіакомпанії попередять про небезпеку нових Boeing

Компанія Boeing планує надіслати операторам своїх нових літаків 737 Max попередження про ризик виникнення аварії. За даними джерела Bloomberg, у листі вказано, що через помилкові показники системи моніторингу польоту літаки можуть зірватися в круте піке. Boeing направить вказівки пілотам щодо того, як діяти для уникнення цієї проблеми. Проблему виявили попередні результати дослідження аварії за участю лайнера Lion Air. Зʼясувалося, що через неконтрольоване порушення обтікання крила потоком повітря літаки Boeing 737 Max можуть автоматично опускати ніс вниз.