У США штат Вірджинія визнав Голодомор геноцидом українського народу

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У США штат Вірджинія визнав Голодомор геноцидом українського народу

Wikipedia

Американський штат Вірджинія визнав Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу, повідомляє посольство України в США.

Вірджинія стала 18 штатом, який приєднався до вшанування 85-х роковин трагедії.

«Радянський лідер Й. Сталін та його тоталітарний режим вчинили акт геноциду шляхом штучного створення голоду через вилучення землі, зерна та тварин в українського населення», — зазначено в прокламації, виданій губернатором Ральфом Нортамом.

  • У жовтні Сенат США вперше в історії визнав Голодомор геноцидом. Двопартійну резолюцію ухвалили одностайно.
  • У листопаді стало відомо, що російські пранкери дзвонили американським політикам від імені посла України у США Валерія Чалого і просили не визнавати Голодомор геноцидом.
  • Окрім США, Голодомор визнали геноцидом 15 країн світу: Австралія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Португалія, Угорщина. Ще вісім країн засудили Голодомор як акт винищення людства та вшанували памʼять його жертв.
  • Нещодавно в канадському місті Торонто встановили меморіал жертвам Голодомору в Україні. Скульптуру «Гірка пам’ять дитинства» авторства українського митця Петра Дроздовського розмістили на території Виставкової площі, неподалік від місцевого аеропорту та набережної озера Онтаріо.