Миротворців ООН уводитимуть на Донбас поетапно. Міжнародна робоча група частково досягла компромісу

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Миротворців ООН уводитимуть на Донбас поетапно. Міжнародна робоча група частково досягла компромісу

Albert González Farran / UN Photo

Міжнародна робоча група з узгодження параметрів введення на Донбас миротворчої місії Організації Обʼєднаних Націй досягла компромісу приблизно на 30%. Сторони погодилась на поетапне введення миротворців, повідомив Євген Марчук — представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи (ТКГ), передають «Українські новини».

«Я представляю Україну ще в двох групах щодо Донбасу. Одна з них стосується мандата миротворчої місії ООН, який був би компромісним. Там не беруть участь ОРДЛО. Крім України і Росії туди входять США, Велика Британія, Німеччина, фахівці ООН з миротворчих місій, Нідерланди. Остання зустріч відбулася в Братиславі [Словаччина]. Ми там дійшли консенсусу приблизно на 30%, але це робочий рівень. Можливість просування зʼявилася, коли сторони погодилися миротворчий процес розбити на 4—5 етапів», — повідомив він.

З його слів, сторони погодились на формування тимчасових адміністрацій на Донбасі.

«Наприклад, якщо взяти поетапне введення миротворців, то перший етап — це лінія фронту і нормалізація життя в прифронтовій зоні. У перехідних адміністраціях старшим може бути миротворець або ж за згодою, але обовʼязково повинні бути представники як з окупованої частини, так і не з окупованої», — сказав він.

Марчук додав, що найскладніша під час переговорів проблема — це недовіра сторін.