«Схеми»: Через банк Порошенка вивели 2 млрд гривень банку Януковича

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Схеми»: Через банк Порошенка вивели 2 млрд гривень банку Януковича

National Bank Of Ukraine / Flickr

З депозитів Всеукраїнського банку розвитку (ВБР), який належить сину Віктора Януковича Олександру, зняли до 2 млрд грн через каси Міжнародного інвестиційного банку (МІБ) президента Петра Порошенка. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

У листопаді 2014 року Національний банк визнав ВБР неплатоспроможним, а через рік почалася його ліквідація. Після цього банк перейшов до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб — установи, яка займається виведенням збанкрутілих банків з ринку. Спочатку на рахунках банку заарештували близько 2,6 млрд грн, але з часом арешти з рахунків колишніх співробітників банку почали знімати.

Як стверджують «Схеми», у 2017 році колишня офіс-менеджер банку Валерія Єсаулкова особисто зняла з рахунку майже 80 млн грн, її колега Олена Мурзінова — 30 млн грн. Але колишні співробітники ВБР або відмовляються говорити про зняття цих грошей, або стверджують, що їм взагалі нічого не відомо про мільйонні депозити, оформлені на їхні імена.

Щоб забрати кошти з банку Януковича, вкладники повинні були відкрити рахунки у будь-якому діючому українському банку — туди і мали перерахувати їхні кошти. Майже всі екс-працівники банку знімали гроші у МІБ Порошенка. За даними «Схем», туди перерахували близько 2 млрд грн і майже одразу частину зняли готівкою. У МІБ цю справу не коментують, посилаючись на банківську таємницю.

За даними розслідування, фінустанова Порошенка змогла заробити на комісії з цих операцій до 20 млн грн. Юрист «Центру протидії корупції» Тетяна Шевчук вважає, що зняття грошей з рахунків могло бути одним з етапів їхньої легалізації.