Ольга Сушко залишає посаду головного редактора Vogue-Україна після звинувачень у плагіаті

Дата:
Ольга Сушко залишає посаду головного редактора Vogue-Україна після звинувачень у плагіаті

Facebook / Olga Sushko

Ольга Сушко йде з посади головного редактора Vogue-Україна. Про це йдеться в офіційній заяві холдингу «Медіа Група Україна».

«З 9 листопада Ольга Сушко залишає посаду головного редактора VOGUE UA. До нового призначення обовʼязки головного редактора виконуватиме видавець VOGUE UA Олена Чернова», — йдеться в тексті повідомлення.

Що сталося?

29 жовтня Сушко звинуватили в тому, що в червневому номері журналу вона скопіювала звернення до читачів з колонки Шахрі Амірханової в російському Harperʼs Bazaar від 2006 року. Після цього читачі знайшли ще кілька прикладів плагіату: у свіжому номері Vogue-Україна та інших випусках журналу.

Зокрема, один із фрагментів тексту взято в Геннадія Йозефавічуса — автора публікацій про стиль життя і подорожі в журналах Vogue-Росія, Harperʼs Bazaar, Forbs, газеті «КоммерсантЪ» та інших. Також частину тексту було запозичено в редактора відділу моди видання «КоммерсантЪ» Марини Прохорової.

Як реагував на плагіат видавець?

31 жовтня Ольгу Сушко відсторонили від посади головного редактора української версії журналу Vogue на час внутрішнього розслідування через звинувачення в плагіаті.

«Ми категорично проти плагіату і починаємо внутрішнє розслідування, щоб зʼясувати всі обставини і деталі події. На час розслідування Ольга Сушко буде відсторонена від посади головного редактора Vogue UA», — сказано в заяві видавця.

Як реагували соцмережі?

У соцмережах думки з приводу того, можна чи не можна красти тексти в ЗМІ, розділилися. Якщо звичайні читачі практично одноголосно засудили Сушко і закликали її покинути посаду головного редактора Vogue, то селебрітіз і лідери думок майже одностайно заявили, що про плагіат Сушко могла й не знати, і взагалі це схоже на «підставу» всередині редакції.

Як пояснила ситуацію Сушко?

Після звинувачень у плагіаті головний редактор Vogue вибачилася перед читачами і редакцією в Facebook. Вона пояснила, що писати «вступне слово» доручала позаштатному автору.

«Слово редактора через величезну кількість поточної роботи і тому, що елементарно можу «зависнути» над ним на кілька днів через велику відповідальність і стрес, я іноді доручала писати позаштатному автору, з яким обговорювала контекст, і вважала автора надійним, бо знаю його багато років і повністю довіряв», — заявила Сушко.

Своє звільнення на час виходу публікації Ольга Сушко не коментувала.