Повноваження Курултаю кримських татар подовжать. Його не можуть переобрати через анексію Криму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Повноваження VI скликання Курултаю кримськотатарського народу подовжать через неможливість демократичних виборів нового складу, пише Інтерфакс-Україна.

За словами нардепа Мустафи Джемілєва, у цьому році закінчується 5-річний термін повноважень делегатів Курултаю. «Оскільки проводити демократичні вибори і скликати новий Курултай у нас немає ніяких можливостей, то можемо вважати, що повноваження делегатів нинішнього Курултаю автоматично пролонговані», — заявив Джемілєв на конференції делегатів Курултаю в Києві.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров пояснив, що делегати Курултаю повинні оголосити про те, що вони продовжують свої повноваження до того часу, поки не зʼявляться можливості їх скласти.

За словами Чубарова, на конференцію приїхали 75 з 248 делегатів. Він додав, що частина делегатів не змогла приїхати з анексованого Криму, бо їхні сімʼї могли зіткнутися з «катастрофічними наслідками».

Він також додав, що на конференції делегати звернуться до Меджлісу із закликом розробити зміни до регламенту Курултаю, щоб дозволити ухвалення рішень без проведення сесій. Голова Меджлісу уточнив, що розглядається варіант електронної форми прийняття рішення.

Що таке Курултай?

Це національне зібрання, вищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу. У Курултаю кримськотатарський народ представлений делегатами, яких обирають кримські татари та члени їхніх родин. Курултай призначає Меджліс кримськотатарського народу.