Єпископи УПЦ МП відмовилися зустрічатися з Порошенком в «Українському домі». Вимагають, щоб він прийшов до Києво-Печерської лаври

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Єпископи УПЦ МП відмовилися зустрічатися з Порошенком в «Українському домі». Вимагають, щоб він прийшов до Києво-Печерської лаври

Кравс Євгеній / УНІАН

Собор єпископів Української православної церкви Московського патріархату відмовився зустрічатися із президентом Петром Порошенком в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім», йдеться у заяві Собору.

В УПЦ МП підтвердили, що попередньо домовлялися зустрітися з президентом в «Українському домі» у вівторок, 13 листопада. Але спочатку єпископи церкви зібралися у Києво-Печерській лаврі і вирішили провести «екстрене засідання» Священного Синоду, а згодом — Собор єпископів. На ньому обговорили стосунки між державою і церквою, а також публічні заяви очільників України, «які можна розцінювати як такі, що були спрямовані проти Української православної церкви».

«Собор єпископів Української православної церкви прийняв рішення зустрітися з президентом, але не в «Українському домі», а на території Києво-Печерської лаври. Про це рішення Собору єпископів було одразу повідомлено президенту. Однак президент від зустрічі відмовився», — йдеться у заяві.

УПЦ МП наголосила, що зустріч все ще може відбутися, але «на церковній території».

У свою чергу голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря) стверджує, що УПЦ МП раптово скликала Собор єпископів для того, щоб завадити їм прийти на зустріч із президентом. «Виглядає так, що єдина причина раптового скликання Собору — те, що за статутом участь в ньому для архієреїв є обовʼязковою. Тож Собор — просто метод утримувати єпископів у Лаврі та не дати їм можливість самостійно поїхати до президента», — зазначив він.

На думку Зорі, демарш керівництва УПЦ МП спрямований на те, щоб продемонструвати: в цій церкві відверто зневажають президента України і в його особі — державу.