Сім українців незаконно ремонтували військові літаки в Африці. Їх затримала СБУ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Сім українців незаконно ремонтували військові літаки в Африці. Їх затримала СБУ

Alex Beltyukov / Wikipedia

Контррозвідники Служби безпеки України затримали сімох фахівців оборонно-промислового комплексу за незаконний ремонт військових літаків в Африці, повідомляє прес-центр СБУ.

Схему організував власник київської компанії, у якого також є бізнес за межами України. Від імені своєї закордонної фірми він уклав договір з посадовцями військово-повітряних сил однієї з африканських країн на ремонт та техобслуговування військово-транспортних літаків.

Щоб його провести, бізнесмен найняв чинних та колишніх фахівців одного з вітчизняних державних підприємств. Для виїзду за кордон вони оформили відпустки за власний рахунок, але не отримали дозвіл на ремонт від Державної служби експортного контролю.

Після повернення до України працівники СБУ затримали сімох учасників оборудки у зоні митного контролю міжнародного аеропорту «Бориспіль». У їх речах знайшли технічну документацію для обслуговування літаків, зарубіжні контракти на проведення ремонту, запрошення, на підставі яких були оформлені візи, фото- і відеоматеріали, гроші.

У межах кримінального провадження за статтею «порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю» (ч.1 ст.333 Кримінального кодексу) шукають інших осіб, причетних до цієї схеми.