«Озвучить відповідь на обʼєднавчому Соборі». В УПЦ КП прокоментували інформацію про відмову Філарета очолити помісну церкву

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Озвучить відповідь на обʼєднавчому Соборі». В УПЦ КП прокоментували інформацію про відмову Філарета очолити помісну церкву

Марієнко Андрій / УНІАН

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет оголосить, чи буде претендувати на посаду глави помісної церкви, під час Обʼєднавчого собору, повідомив у Facebook очільник інформаційного управління УПЦ КП Євстратій (Зоря).

«За церковним порядком виборчий процес відбувається виключно під час Собору. Також цей порядок передбачає відсутність самовисування. Тобто ані Патріарх Філарет, ані будь-хто інший з ієрархів не може висувати сам себе. Якщо ж учасники Собору офіційно під час Собору пропонуватимуть Патріарху Філарету бути кандидатом — він офіційно на Соборі озвучить власну відповідь на цю пропозицію», — написав він.

Зоря додав, що Філарет «ніколи не поступався і не поступиться благом і майбутнім Української Церкви», але він багатьом заважає, тому поширюються різноманітні чутки про його плани. «А доки не розпочався Собор і не розпочалася процедура виборів — усі поширювані у мережі «заяви» та «сценарії» є виключно «думками на тему». І саме як до «думок на тему» до них треба ставитися. Особливо коли їх поширюють анонімні автори, не уповноважені особи чи засоби кремлівської дезінформації», — додав Зоря.

Раніше кілька ЗМІ писали, що Філарет відмовився висувати свою кандидатуру на посаду глави помісної УПЦ.