«Це не просто надійна розвідка». Україна збирається закуповувати в Туреччині бойові безпілотники

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Це не просто надійна розвідка». Україна збирається закуповувати в Туреччині бойові безпілотники

Wikimedia Commons

Україна веде переговори про закупівлю в Туреччині ударних безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2, повідомляє УНІАН.

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, в Україні налагоджено виробництво тактичних безпілотників різних модифікацій та різної спеціалізації. «Але коли ми говоримо про безпілотну авіацію, у нас слабке місце залишається — це бойові безпілотники, тобто ті, які можуть проводити не тільки розвідку, але й надійно вражати ціль», — зазначив він.

Турчинов розповів, що в Україні лише одне підприємство виробляє бойові безпілотні комплекси тактичного рівня, а Україні потрібна безпілотна авіація тактико-оперативного, оперативного, а в перспективі — стратегічного рівня, яка може вражати цілі на дальніх дистанціях. «Саме проект Bayraktar, тобто переговори з нашими партнерами, є кроком вперед, тобто перехід до оперативного рівня — це не просто надійна розвідка, це потужний ударний безпілотник», — додав він.

Bayraktar TB2 — турецький оперативно-тактичний безпілотник компанії Baykar Makina. Він оснащений двигуном внутрішнього згоряння Rotax 912 і системою автоматичного зльоту та посадки, може нести керовані протитанкові ракети та авіаційні бомби. Під час тестових польотів у 2014 році він перебував у небі 24 години 34 хвилини на висоті 8 км — це світовий рекорд серед безпілотників цього класу.