Сквер біля посольства Росії в Києві назвали на честь російського опозиціонера Нємцова

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Сквер біля посольства Росії в Києві назвали на честь російського опозиціонера Нємцова

Wikipedia

Київська міська рада перейменувала сквер на розі вулиці Сурикова та Повітрофлотського проспекту на честь російського опозиційного політика Бориса Нємцова, повідомляє сайт міськради.

За адресою Повітрофлотський проспект, 27, у Києві розташоване посольство Росії, а сквер з новою назвою знаходиться за будинок від нього. Нємцов багато років знаходився в опозиції до російської влади, критикував її рішення, а також підтримував Євромайдан і засуджував дії Росії у Криму і на Донбасі.

У лютому 2015 року його застрелили в Москві, неподалік Кремля. У липні 2017 року московський суд засудив пʼятьох людей до 11—20 років вʼязниці за вбивство політика. Вони заявили, що позбавили Нємцова життя за критику ісламу. Цю версію злочину критикували як російські опозиціонери, так і представники інших країн. Вони вважають, що політика вбили саме через опозиційну діяльність.

  • У жовтні керівники делегацій США, Великої Британії, Литви та Польщі на Парламентській асамблеї ОБСЄ ініціювали призначення спецпредставника або створення комісії ПА ОБСЄ з нагляду за розслідуванням убивства Нємцова. Парламентарії вважають, що російська влада не знайшла жодного з організаторів і замовників убивства, хоч і заявила, що справу розкрито.