Премʼєр Чехії відмовився йти у відставку. Він опинився в центрі корупційного скандалу та примусово утримував сина в Криму. Про що йдеться?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Премʼєр Чехії відмовився йти у відставку. Він опинився в центрі корупційного скандалу та примусово утримував сина в Криму. Про що йдеться?

Facebook / Miloš Zeman - prezident České republiky

Премʼєр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що добровільно у відставку не піде. Бабіш опинився у центрі скандалу зі власним сином, пише чеське видання Novinky.

Що сталося?

Син прем’єр-міністра Чехії Андрей Бабіш — молодший заявив, що у 2017 році році його проти волі відправили в анексований Росією Крим та утримували там, щоб «сховати» на тлі гучного корупційного розслідування проти його батька. За повідомленнями ЗМІ, відправити Бабіша-молодшого до Криму допомогло подружжя Протопопових, яке працює на премʼєр-міністра Чехії.

Діта Протопопова є радником Міністерства охорони здоров’я та психіатром, яка лікувала Бабіша-молодшого. Її чоловік, громадянин Росії Петро Протопопов, за словами сина чеського прем’єра, відвіз його до Криму.

Спочатку Бабіш заявив, що його син «психічно хворий», але потім визнав, що той перебував у Криму, проте його це було законним і не було викраденням. Зараз Бабіш-молодший живе у Швейцарії.

Що за корупційний скандал?

Син премʼєра Чехії разом із батьком та кількома іншими членами родини фігурують у так званій справі «Гнізда лелеки» щодо махінацій із коштами ЄС. У 2008 році родина Бабіша викупила старовинний маєток, який вони вирішили переобладнати у люксовий конференц-центр «Гніздо лелеки». Суму реконструкції оцінили у 350 млн крон (13,5 млн євро), з яких 50 млн (1,9 млн євро) склав грант Євросоюзу на підтримку малого бізнесу.

Прем’єр-міністр Чехії відмежувався від скандалу і заявив, що «Гніздо лелеки» належить його дітям.

Що тепер?

У четвер, 15 листопада, Сенат Чехії прийняв резолюцію із закликом до прем’єр-міністра Андрея Бабіша піти у відставку. Опозиція вже ініціювала голосування за недовіру уряду Бабіша, воно заплановане на 23 листопада. Разом з тим президент Чехії Мілош Земан упевнений, що депутати не відправлять чинного премʼєра у відставку.