НАБУ: Співробітники бюро, яких назвав головний рабин, не стежили за синагогою

Дата:
НАБУ: Співробітники бюро, яких назвав головний рабин, не стежили за синагогою

Малолєтка Євген / УНІАН

У Національному антикорупційному бюро спростували заяву головного рабина України Моше Реувена Асмана про те, хто саме стежив за центральною синагогою в Києві.

«Співробітники, чиї прізвища були озвучені рабином, на опублікованому відео не зафіксовані. Ніяких дій щодо синагоги або єврейської громади ці співробітники не здійснювали», — заявили theБабелю в прес-службі НАБУ.

Що сталося?

У кінці жовтня Моше Реувен Асман заявив, що за центральною синагогою в Києві стежить НАБУ ,і це не перший випадок негласного збирання інформації з боку бюро. За його словами, у синагозі знайшли прослуховуючий пристрій, а детективи використовували транспорт із підробленими номерними знаками. Центральна синагога Києва звернулася до правоохоронних органів України та Ізраїлю.

У бюро спростували інформацію про стеження і заявили, що працюють з вищими посадовими особами, незважаючи на їх належність до релігійних або будь-яких інших громад.

А хто ж стежив?

15 листопада Моше Асман назвав імена і прізвища співробітників НАБУ ,яких зловили на стеженні. «Використовуючи метод розпізнавання осіб і образів новітньою системою ANYVISION, було встановлено, що представлені фото з імовірністю 99,97% відповідають таким громадянам: Корбан Ярослав Ігорович... і Данчишина Ірина Миколаївна», — заявив головний рабин.

У відповідь у НАБУ заявили, що за синагогою стежили співробітники іншого українського правоохоронного органу, проте не розкрило ніякої інформації про них «для збереження довіри до правоохоронної системи».