Bellingcat: ФСБ завербувала працівника візового центру в Британії. Той міг допомогти з оформленням віз для Боширова та Петрова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У 2016 році ФСБ Росії завербувала до співпраці працівника візового центру TLScontact, який допомагає росіянам в отриманні віз у Велику Британію, а також проникла у внутрішні системи центру, йдеться у новому розслідуванні журналістів Bellingcat та The Insider.

Саме ФСБ могла допомогти з британськими діловими візами підозрюваним в отруєнні Сергія Скрипаля Анатолія Чепіги («Руслан Боширов») та Олександра Мішкіна («Олександр Петров»).

Один із колишніх співробітників TLScontact, який отримав притулок у США, розповів, що в 2016 році працівники ФСБ повідомили йому, що хочуть відправити до Великої Британії «пару чоловік», і попросили допомогти передати їхні паспорти безпосередньо в британське консульство, оминаючи візовий центр.

Він відповів, що ФСБ не зможе це зробити без «своєї людини в консульстві», тому тему більше не піднімали. У МВС Великої Британії та консульстві цієї країни в Росії заявили виданню, що TLScontact виконує адміністративну функцію в процесі отримання віз і не впливає на прийняття рішень.

Колишній співробітник центру стверджує, що у ФСБ мав доступ до відеокамер всередині візового центру та діаграм його внутрішньої компʼютерної мережі. Також розслідувачі стверджують, що спецслужби одного разу намагалися влаштувати свою людину в TLScontact.

Сам колишній працівник TLScontact стверджує, що він IT-фахівець, який працював у центрі з 2012 року і «мав доступ до систем безпеки численних консульств у різних країнах світу». Коли він повернувся в Росію в кінці 2015 року, у нього почалися проблеми з оформленням документів у міграційній службі.

У березні 2016 року з ним звʼязався працівник ФСБ і на особистій зустрічі запропонував надавати інформацію по роботу в візовому центрі. Інакше йому погрожували порушити кримінальну справу проти його матері та вислати з країни дружину-іноземку. Працівник TLScontact погодився, але, за його власними словами, намагався «саботувати» виконання завдань від спецслужб. Восени, після кількох невдалих спроб, йому вдалося з сімʼєю залишити Росію і втекти в США.