Екс-главу Державної фіскальної служби Продана чекають на допит антикорупційні прокурори. А він каже, що лікується за кордоном. Що відбувається?

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Екс-главу Державної фіскальної служби Продана чекають на допит антикорупційні прокурори. А він каже, що лікується за кордоном. Що відбувається?

Соколовська Інна / УНІАН

Спеціальна антикорупційна прокуратура підозрює колишнього в. о. глави Державної фіскальної служби Мирослава Продана у привласненні 89 мільйонів гривень, за які була придбана нерухомість та автівки. Підозру оголошували заочно, оскільки Продан вже двічі не з’явився на допит до САП і не повідомив про місце свого перебування. Сам Продан відкидає звинувачення і заявляє, що готовий надати всі пояснення. Він стверджує, що лікується за кордоном, але не каже, де саме і коли збирається повернутися до України. theБабель розповідає, що відомо про справу Продана, у чому його звинувачують правоохоронці та що відповідають на це сам екс-посадовець і його адвокати.

Хто такий Продан і в чому його звинувачують?

Мирослав Продан виконував обов’язки глави Державної фіскальної служби з 3 березня 2017 року — з того часу, як проти екс-керівника відомства Романа Насірова порушили розслідування через підозру у зловживанні владою і службовим становищем, що завершилося його відставкою. 5 вересня 2018 року подав у відставку й сам Продан. Він заявив, що братиме участь в оголошеному урядом конкурсі з обрання нового керівника відомства.

У липні генпрокурор Юрій Луценко розповів, що ГПУ ще з початку року збирає матеріали про «грубі правопорушення Продана на посаді виконуючого обов’язки глави ДФС». «Я працюю у справі, в якій у мене є претензії до нього [Продана] персональні. У той момент, коли я здобуду достатню кількість доказів, зроблю процесуальне рішення», — казав генпрокурор вже у серпневому інтерв’ю.

Згодом theБабелю стало відомо, що cпочатку матеріали розслідування проти Продана були в СБУ, потім їх передали до Генпрокуратури для визначення підслідності. А близько місяця тому ГПУ передала справу у підслідність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Ця інформація підтвердилась 16 листопада, коли САП офіційно заявила про заочне повідомлення Мирославу Продану про підозру у незаконному збагаченні. Екс-посадовця підозрюють у тому, що він з липня 2016 до червня 2018 року привласнив понад 89 мільйонів гривень, за які придбав нерухомість у Києві та за кордоном, а також автівки представницького класу. Йому загрожує від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Раніше журналісти програми «Схеми» провели розслідування щодо статків Продана та його родини. А видання «Цензор.Нет» опублікувало листування з месенджера Продана, доступ до якого отримала СБУ, — воно стосується купівлі елітної нерухомості в Туреччині.

Де зараз Продан?

Журналіст Євген Плинський заявив, що, за його інформацією, Мирослав Продан 5 листопада виїхав з України до Молдови через пункт пропуску «Могилів-Подільський». Після цього, за даними Плинського, Продан поїхав до Кишинева, а звідти відлетів до Варшави.

«Вивезли його мало не в багажнику «євробляхи» під керуванням молдаванина», — пише журналіст.

У САП повідомили, що Продана викликали на допит двічі: 8 та 15 листопада. Але чиновник не з’явився до прокуратури і не повідомив, де саме перебуває.

«Опубліковані в соціальній мережі заяви про перебування за кордоном на лікуванні не знайшли свого підтвердження. Незважаючи на виклики та запити прокурорів, суб’єктом та його захисниками дотепер не повідомлено ні місця [адреси] перебування, ні назви медичного закладу, де, згідно інформації з соцмережі, він перебуває на лікуванні», — зазначили в САП.

Що каже екс-глава ДФС?

Мирослав Продан зі свого боку заявив, що виїхав за кордон для медичного обстеження і наразі перебуває у клініці в Німеччині.

«На початку листопада запланував поїздку за кордон для медичного обстеження... 7 листопада, вже перебуваючи в клініці, несподівано дізнався від адвокатів, що САП надіслала повістку з вимогою зʼявитися до слідчого», — написав він у Facebook.

Продан підтверджує, що виїхав до Молдови 5 листопада. «Відвідував батьків, які живуть у місті Могилів-Подільський. До Кишинева — 180 кілометрів. Прикордонна служба підтвердила факт законності мого виїзду з країни», — каже він.

Також Продан стверджує, що повістку САП направила за адресою, «яка не має до мене жодного відношення, де ніколи не проживала моя родина». А щодо отриманих від САП повідомлень у вайбері, то, за словами його адвокатів, це «не є належним повідомленням на виклик в розумінні закону».

Звинувачення на свою адресу Продан відкидає і говорить, що з липня 2018-го неодноразово звертався до ГПУ та САП, аби надати роз’яснення, але «жодної реакції на численні звернення не отримав». Оприлюднене листування з месенджера щодо придбання нерухомості в Туреччині Продан називає сфабрикованим і заявляє, що вимагатиме спростування.

Продан каже, що готовий надати всі «необхідні документи і пояснення», а також з’явитись до САП після повернення з лікування. Однак коли саме він планує повернутися до України — не уточнює. А в Антикорупційній прокуратурі повідомили, що втретє очікують на Продана 20 листопада. Утім його захисниця Лариса Криворучко каже, що Продан перебуватиме на лікуванні орієнтовно до 27 листопада.