Митрополит Московського патріархату хоче служити українською і підтримує автокефальну церкву

Дата:
Митрополит Московського патріархату хоче служити українською і підтримує автокефальну церкву

Сироткіна Анастасія / УНІАН

Митрополит Української православної церкви Московського патріархату Софроній, керівник Черкаської єпархії УПЦ МП, заявив, що хоче служити українською, пише ТСН .

За словами ієрарха, він запитував священиків, що означають деякі фрази церковнословʼянською, проте ніхто з них не зміг пояснити.

«Там же «Отче наш, иже еси на небеси...» Нічого не ясно. А тут просто: «Батьку наш небесний...», — говорить він.

Владика — один із небагатьох ієрархів УПЦ МП, хто не побоявся заявити, що мріє про автокефальну церкву. Митрополит Софроній не голосував за скандальні рішення.

«Хто проти? Дивлюся, що всі мовчать. Ну чого ти проти? Я піднявся. Кажу, що я буду дуже коротко. Проти того, що повторюєте Москву. Проти того, що у вас немає своєї думки. Проти того, що це неприпустимо для мене. Я хочу поїхати на Афон. Кажу, ваше блаженство, вас тепер на Афон не пускають, вам це приємно? А я там хочу причаститися, а мені не можна. Чому? За те, що Україна хоче здобути незалежність? То це треба з Константинополем рвати стосунки євхаристійні?» — каже митрополит.

Софроній говорить, що піде на Об’єднавчий собор українських церков.

«Я не відмовляюсь від цього (стати членом майбутньої автокефальної церкви). Я маю свій напрямок. Але все буде вирішено, де мені зупинитися — це вже після собору. Якщо я на соборі побачу, що це не веде до вічності в рятівному розумінні, я туди не піду. Просто я поїду на собор, щоб мені проникнути, заглибитися і зробити для себе висновок», — додав Софроній.