У Британії водомети екс-глави МЗС Бориса Джонсона продали на металобрухт

Дата:
У Британії водомети екс-глави МЗС Бориса Джонсона продали на металобрухт

Wikimedia Commons

У Великій Британії здали на металобрухт три невикористані водомети, куплені екс-главою МЗС Борисом Джонсоном, коли він був мером Лондона (ще до посади міністра у 2008—2016 роках). Про це пише Politico.

Джонсон купив водяні гармати в Німеччині у 2014 році, щоб впоратися з соціальними заворушеннями, але їх потрібно було технічно доопрацювати, щоб зробити придатними для використання.

Paul Faith / PA Images via Getty Images

Три водомети обійшлися міській скарбниці у 322 тисяч фунтів стерлінгів (11 млн грн). Крім того, понад 32 тис. фунтів стерлінгів (1,1 млн грн) довелося витратити, щоб скоротити обсяг викидів забруднюючих речовин, понад 19 тис. фунтів стерлінгів (671 тис. грн) пішло на перефарбування та майже 1000 фунтів стерлінгів (35 тис. грн) на нові стереосистеми.

Однак у 2015 році Тереза Мей заборонила використовувати водомети в Англії та Уельсі. «Наша поліція ніколи не буде регулярно носити зброю або ховатися за військовою технікою», — заявила британський премʼєр.

Наступник Джонсона у кріслі мера, Сайдік Кхан пообіцяв повернути в бюджет міста якомога більше грошей, продавши водомети. Але у підсумку їх продали майже через два роки лише за 11 055 фунтів стерлінгів (390 тис. грн) на брухт у Ноттінгемширі.

«Лондонські платники податків повинні були розплачуватися за невдалу ідею з водяними гарматами Бориса Джонсона. Це була ще одна марна трата грошей платників податків. Лондонці продовжують страждати від наслідків його марнославства», — заявив Кхан.

За його словами, частина виручених коштів піде на міські молодіжні програми.