Члени королівської сімʼї Саудівської Аравії проти сходження на трон принца бен Салмана. Пропонують його дядька

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Члени королівської сімʼї Саудівської Аравії проти сходження на трон принца бен Салмана. Пропонують його дядька

Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images

Деякі члени королівської сімʼї Саудівської Аравії виступають проти вступу на престол принца Мухаммеда бен Салмана, пише Reuters з посиланням на три близькі до родини джерела.

Членів королівської сімʼї не влаштовує обурення світової спільноти через убивство журналіста Джамаля Хашоггі. Крім імовірної причетності до вбивства Хашоггі, членам сімʼї не подобається поведінка спадкоємного принца у зовнішній політиці — він уклав з Росією контракт на поставку комплексів С-400. Вони підтримують дядька бен Салмана — принца Ахмеда бен Абдул-Азіза.

Хто такий Ахмед бен Абдул-Азіз?

76-річний брат короля і дядько наслідного принца. Більше 40 років він обіймав посаду заступника глави Міністерства закордонних справ Саудівської Аравії. Цього року принц опинився в центрі скандалу, коли порадив протестувальникам проти саудівської влади у Лондоні звертатися з критикою до короля і Мухаммеда бен Салмана. Це сприйняли як свідчення розбрату в королівській родині. У 2017 році Ахмед був одним з трьох членів королівської ради, які проголосували проти призначення Мохаммеда бен Салмана спадкоємцем.

Чому кандидатуру Ахмеда бен Абдул-Азіза підтримують США?

Американці вважають, що принц, з одного боку, не буде гальмувати розпочаті Мухаммедом бен Салманом реформи. Крім того, за словами джерел агентства, Ахмед «буде з повагою ставитися до чинних контрактів на постачання озброєнь», на відміну від бен Салмана, який уклав військовий контракт з РФ.

Що тепер?

У Саудівській Аравії замість прямого успадкування престолу король і старші члени сімʼї з кожної гілки самі обирають спадкоємця. Кандидата пропонує король, а його рішення затверджує рада членів королівської сімʼї. У 2017 році Мухаммед бен Салман отримав 31 з 34 голосів. Молодий принц став наступником замість 55-річного племінника короля Мухаммеда бен Наїфа.

Агентство відзначає, що Мухаммеда бен Салмана вважають улюбленим сином 82-річного короля — поки він лишається живим, члени королівської родини навряд чи спробують усунути Мухаммеда від успадкування престолу.